6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Dizel Otomobil mi Almalı Yoksa Benzinli Otomobil mi?

Araç sahibi olmak isteyen kişilerin araç seçerken aradığı özelliklerden birisi de dizel mi yoksa benzinli mi olmasıdır. Dizel otomobil mi yoksa benzinli otomobil mi sorusu araç sahibi olmak isteyen kişilerin araştırdıkları konulardan birisi. Aracın benzinli ya da dizel olması yakıt maliyetini oldukça etkilemektedir. Araç sahibi olmak isteyen kişiler bu bakımdan araç seçimi yaparken bu hususu araştırmaktadır.

Araçların motor tipleri hem sıfır hem de ikinci el araçlar için önemli. Dizel motorlu araçlar aracın modeline göre daha yüksek fiyat aralıklarında satılabilmektedir. Dizel mi yoksa benzinli mi araç almaya karar vermeden önce şunlara dikkat edin:

  • Satın alacağınız aracınızı ne sıklıkla kullanacaksınız?
  • Bir yıl içerisinde kaç km yol yapacaksınız?
  • Aracı ne amaçla kullanmak istiyorsunuz?
  • Aracın ilk satış maliyeti ne kadar?

Bu hususlara dikkat ederek ne tip bir araç satın alacağınıza karar verebilirsiniz.

Dizel Otomobil mi Yoksa Benzinli Otomobil mi Hesaplı

Dizel mi yoksa benzinli otomobil mi daha hesaplıdır diye araç satın almak isteyenler araştırma yapmakta. Yıl içinde sık araç kullanımı yapacak olanlar veya uzun mesafe yol gidecek olanların yakıt masrafı düşünüldüğünde benzinli araca yönelmeleri daha uygun olabilir. Yıllık olarak en az 15.000 km gibi yol yapacaksanız dizel araçlar tasarruf açısından çok daha uygundur. Bu mesafenin altında yol yapacaklar için benzinli araç kullanmaları çok daha uygundur.

Dizel ve Benzinli Araçlar Arasındaki Farklar Neler?

Dizel ve benzinli araçlar farklı şekilde çalışma prensibine sahiptir. Dizel ve benzinli araç mı diye soracak olanlar genelde maliyet açısından durumu değerlendirmektedir. Tasarruf açısından bu doğru bir yaklaşımdır.

Dizel ve benzinli araçların çalışma sistemi ayrıdır. Benzinli motorlar ateşleme, dizel motorlar ise sıkıştırma ve yüksek hızla püskürtme özelliği ile çalışırlar. Dizel araçlar benzinli araçlara göre çok daha verimli bir motorla çalışır. Yakıt tüketimi olarak da dizel araçlar çok daha az yakıt tüketmektedir. Özellikle uzak mesafede yol kullanacaklar için dizel araçlar yakıt açısından çok daha tasarrufludur.

Araç Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç seçimi yaparken yakıt masrafı en başta akla gelir. Dizel otomobil mi yoksa benzinli otomobil mi sorusu bu bakımdan araç sahibi olmak isteyenlerin gündeminde. Araç satın alırken aracı ne amaçla kullanacağınız ve yıl içerisinde aracınızı ne sıklıkla kullanacağınız oldukça önemli. Sık bir şekilde araç kullanımı yapacaksanız dize araçlar her zaman için avantajlıdır. Benzinli araçların da dizel araçlara göre alım gücü daha düşük ve aynı zamanda bakım maliyetleri daha uygundur.

Araç satın almak isteyen kişiler belirttiğimiz tüm hususları göz önünde bulundurarak araç tercihlerini doğru bir şekilde yapabilirler. Bütçeleri burada kişilerin çok önemlidir. Bütçeniz için hangi aracı almak daha uygunsa onu satın alabilirsiniz.

Dizel Araçların Özellikleri

  • Dizel araçların özellikleri içerisinde bu tip araçların en başta gelen özelliği yakıt açısından tasarruf sağlamasıdır.
  • Yük taşıma açısından dizel araçlar avantaj sağlamaktadır.
  • Ağır vasıta araçlar için dizel araçlar tercih edilir.
  • Dizel araçlar yakıt açısından tasarruf sağlasa da benzinli araçlara göre çok daha pahalı fiyatlarda satılır.
  • Dizel araçların motorları benzinli araçlara göre daha yüksek seste çalışır.
  • Dizel araçlar bakım açısından daha masraflıdır.
  • Doğa dostu olanlar için dizel araçlar pek uygun değildir.
  • Dizel araçlar daha fazla torka sahip araçlardır.

Benzinli Araçların Özellikleri

  • Alım gücü açısından benzinli araçlar çok daha uygun fiyat aralıklarında satılır. Benzinli araçların özellikleri içerisinde dizel tip araçlara göre daha uygun olmaları dikkat çeker.
  • Benzinli araçlar çok daha uzun ömürlü olarak bilinirler.
  • Performans açısından benzinli araçlar çok daha iyidir. Motor gücü ve hız açısından benzinli araçlar çok daha iyidir.
  • Bakım masrafları benzinli araçların daha azdır.
  • Benzin fiyatlarının yüksek oluşu göz önünde bulundurulacak olursa benzinli araçlar yakıt açısından daha masraflıdır.
  • Ağır yük taşıma açısından benzini araçlar tavsiye edilmez.
  • Benzinli araçlar dizel araçlara göre ikinci el olarak satılmak istendiğinde daha zor satılmaktadır.

Dizel Aracı Kimler Tercih Edebilir?

Dizel aracı kimler tercih edebilir sorusu da dizel araç sahibi olmak isteyen kişiler için merak konusudur. Dizel araçlar trafiğin çok yoğun olduğu büyük illerde yaşayan aracı hemen her gün kullanacak olan kişiler için önerilir. Pick-Up gibi ağır vasıta araç kullanımı gerçekleştirecek olan kişiler için de dizel araç kullanımı tavsiye edilir.

Dizel araçlar yıl boyunca sık araç kullanımı yapacak kişiler için yakıt açısından tasarruf sağlamaktadır. Bu bakımdan bu kişiler dizel araç satın alarak yakıt masraflarını düşürebilirler. Sık araç kullanmayacak olan ve küçük yerlerde yaşayanların ise benzinli araç kullanmaları tavsiye edilir. Kullanım amacınıza göre aracınızı satın alabilirsiniz.

Benzinli Araç Kimler Kullanmalı?

Dizel otomobil mi yoksa benzinli otomobil mi diye düşünenler için dizel benzinli aracı kimlerin alabileceğinden bahsettik. Şimdi de benzinli aracı kimlerin alabileceğinden bahsedelim. Otoban kullanımını sık yapanlar ve haftanın az zamanında araç kullanacaklar benzinli araçları kullanabilirler. Benzinli araçlar bütçe açısından daha az maliyetlidir. Daha ucuz araba satın almak isteyenler yine benzinli araç almayı düşünebilirler.

Benzinli araçlar dizel araçlara göre daha az bakım masrafı gerektirir. Aracınızı sık bakım yaptırmak istemiyorsanız benzinli araçları kullanabilirsiniz. Doğa dostu olarak da benzinli araçlar dizel marka araçlara göre daha iyidir. Çevre dostu olanlar için de dizel marka araç yerine benzinli araç tercih edilebilir.

Araç Satın Alırken Gereksinimlerinizi Göz Önünde Bulundurun

Araç satın alırken kesinlikle ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Benzinli yoksa dizel marka araç mı diye soran kişilere cevabımız gereksinimleriniz doğrultusunda araç tercihinde bulunmanızdır. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza göre doğru araç tercihinde bulunabilirsiniz. Her iki tip aracında özelliklerinden söz ettik. Bu özellikleri göz önünde bulundurarak size uygun olan aracı satın alabilirsiniz.

Aracı kullanım sıklığınız ve amacınız araç satın alımını doğrudan etkilemektedir. Ne sıklıkla aracı kullanacak oluşunuz ve hangi amaçla aracı satın almak istiyorsanız öncelikli olarak bu soruların cevabınızı kendinize net olarak verin. Sonrasında araç tercihinizi yapabilirsiniz. Uzun süreçler ve sık kullanım için dizel marka araçlar, az bütçeyle ikinci el satın almak isteyen ve fazla kullanım yapmayacak kişiler için benzinli araçlar tavsiye edilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × 4 =