6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

E-Devlet’ten İkametgah Sorgulama Nasıl Yapılır?

İkametgah

E-Devlet kullanan vatandaşlar ikametgah sorgulama işlemini kolayca yürütebilir. Ancak ikametgah sorgulama işlemini her gün sadece bir kez yapabilirsiniz. Gün içerisinde yapacağınız sorgulama işlemlerinde alabileceğiniz belgeyi ne için kullanacağınıza dair sizlere sorulan bilgileri yanıtlamanız gerekiyor. Peki, E-Devlet’ten ikametgah sorgulama nasıl yapılır?

E-devlet ikametgah sorgulama işlemleri için TC kimlik numaranız ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekiyor. Sistem üzerinde bulunan arama motoruna “İkametgah Sorgulama” yazarak işleminizi yapabileceğiniz sayfaya yönlendirileceksiniz.

Sistem üzerinde alacağınız belgeyi vereceğiniz kurum veya kişi belge üzerinde bulunan T.C kimlik numarası ile barkod numarası bilgileri aracılığıyla belgeyi doğrulayabilir. Dilerseniz https://www.turkiye.gov.tr/nvi-yerlesim-yeri-ve-diger-adres-belgesi-sorgulama linkine tıklayarak doğrudan ikametgah sorgulama sayfasına erişebilirsiniz.

E-Devlet’ten İkametgah Belgesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

E-Devlet’ten ikametgah belgesi alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Sizlere dikkat etmeniz gerekenlere maddeler halinde anlatacağız.

  • Bir gün içerisinde sadece bir belge oluşturma hakkınız bulunuyor.
  • Oluşturulan belgenin pek çok kopyasını bastırabilirsiniz.
  • Kurum için oluşturulan belgeler sadece aynı özellikteki kurumlar için kullanılabilir.
  • Belgin’in ne için kullanılacağı bilgisinin doğru seçilmiş olması gerekir.
  • İkametgah belgesinin verileceği kurum, belge üstünde barkod numarası ile belge sorgulama yapabilir.
  • Her belge’nin bir geçerlilik süresi bulunmaktadır ve bu süre belgenin üzerinde bulunmaktadır.
  • Aldığınız ikametgah belgesinde bir hata olduğunu düşünüyorsanız kaydınızın bulunduğu ilçe Nüfus Müdürlüğü’ne veya 199 numaralı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Çağrı merkezini arayarak başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet’ten İkametgah Adresine Nasıl Bakılır?

E-Devlet’ten ikametgah adresine bakmak için T.C kimlik numaranız ile E-Devlet’in resmi sitesine giriş yapmalısınız. Ardından karşınıza çıkacak sayfanın üstünde bulunan arama çubuğuna “İkametgah Sorgulama” yazarak işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İkametgah Belgesi Nereden Bakılır?

Resmi geçerliliği olan ve barkodlu ikametgah bilginizi İstediğiniz zaman E-Devlet kapısından T.C kimlik numaranızı girerek alabilirsiniz.

Başka Birinin İkametgah Adresini Nasıl Bulabilirim?

Başka birinin ikametgah adresini bulmak için http://adres.nvi.gov.trweb üzerinden sorgulayabilirsiniz. Adrese kayıtlı olan kişileri belirttiğimiz link üzerinden öğrenebilirsiniz.

Adres Bilgilerini Almaya Yetkili Kişiler Kimler?

Adres bilgisini almaya yetkili olan kişiler hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

  • Bakanlık
  • Kurumlar
  • 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyette olan bankalar
  • Kayda sahip olan kişiler

Adres Beyanında Bulunmak İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 48. maddesi kapsamında adres bilgilerinin güncel ve sağlıklı tutulması amacı ile adres beyanında bulunmak için istenen belgeler aşağıda yer almaktadır.

  • Beyanda bulunan adresin boş konut olması durumunda belge istenemez.
  • Daha önce beyan edilmiş bir adresin beraber oturma gerekçesiyle, başka bir kişi tarafından beyan edilmesi durumunda ve hala o adreste oturan kişi ile beraber müracaat yapması istenir. Beraber müracaatın mümkün olmaması ile beraber adreste hala oturan kişinin site-apartman yöneticisi, Muhtar ya da lojman İdaresi sorumlusu aracılığı ile birlikte oturulduğuna dair yazılı beyan kabul edilir.
  • Beyan edilen adresin öncesinde bir başkası tarafından beyan edilmiş olması sebebiyle hala dolu olarak gözükmesi sonucunda adres beyanında bulunan kişinin beyanını teyit edecek su, doğalgaz, elektrik ve telefon abonelik sözleşmesi ya da faturası noterden tasdikli kira sözleşmesi kapsamında belgeler halinde istenmektedir.

İnternet Üzerinden Adres Beyanı Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden adres beyanı için 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 50 maddesinde yer alan 7 fıkrası kapsamında adres bildirimi bizzat, iadeli taahhütlü kargo veya mektup elektronik imza sahipleri elektronik posta ile kolayca yapabilir.

E-Devlet Üzerinden İkametgah Belgesi Almak

Geçmiş yıllarda nüfus müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklar bekleyerek veya mahalle muhtarlarından belli bir ücret karşılığında alınan İkametgah belgesi artık E-Devlet’te! Birkaç adım sayesinde E-Devlet üzerinden kolayca İkametgah belgesi alabileceksiniz. Resmi veya özel kurumlarda yapılan her işlem için ikametgah belgesi istenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ikamet ettikleri yani oturdukları yeri resmi şekilde gösteren bir belgedir.

İkametgah belgesi eski yıllarda nüfus müdürlüklerinden veya mahalle muhtarlıklarından alınıyordu. E-Devlet kapısı sayesinde hiçbir kuruma gitmeden online ikametgah belgesi alınıyor. Peki, E-Devlet üzerinden ikametgah belgesi nasıl alınır?

  1. https://www.turkiye.gov.tr/nvi-yerlesim-yeri-ve-diger-adres-belgesi-sorgulama?utm_source=webtekno web sitesi linkine tıklayın.
  2. E-Devlet hesap bilgileriniz ile sisteme online giriş yapın.
  3. Bilgilendirme yazısını okuyarak onaylayın.
  4. Belgeyi kim için alınacağınızı seçin.
  5. Belgenin ne için verileceğini seçin.
  6. Bu adımları izledikten sonra ikametgah belgeniz hazır.

E-Devlet Üzerinden İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

Yeni adres bildirimi için adres değişikliğinin nereden yapılacağı sorusuna yanıt bulacaksınız. İkamet edilen konuttan başka bir konuta taşınan vatandaşlar, kanun kapsamında adres bildirimi yapmalıdır. İkametgah adresi değiştirme işleminin Nüfus Müdürlükleri tarafından yapıldığını bilmenizi isteriz. Internet üzerinden adres değişikliği için e-devlet sitesini Giriş yaparak www.turkiye.gov.tr/adres-degisikliği-bildirimi linkine tıklayarak “Yerleşim yeri adresi ve veya diğer adres bildirimi” seçilmelidir.

Geçerli mobil imza, e-imza ya da SMS ile doğrulama araçlarından birini kullanarak işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Yönlendirmeleri takip ederek “Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım” ya da “Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım” gibi seçeneklerden size uygun olanı seçmelisiniz. Aynı zamanda çocuğun ikametgah değişikliği de bu adımları izleyerek yapılabilir.

Adres Değişikliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bir yerden başka bir yere taşındığınız zaman adres değişikliği yapmanız gerekir. Bu doğrultuda sizlerden istenen belgeleri ilgili kuruma sunarak yeni yaşayacağınız adresi belirtmelisiniz. Aynı zamanda adres değişikliği oldukça önemli ve ilgili kuruma çok geçmeden bildirilmelidir. Adres değişikliği için gerekli belgeler fatura ile kira kontratı alarak İl Nüfus Müdürlüğüne kimliğiniz ile başvuru yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eleven − one =