6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

En Uygun Taşıt Kredisi Hesaplama

En Uygun Taşıt Kredisi

Bankalar sağladıkları araç kredisi ürünleri ile, araba sahibi olmak isteyen ancak bunun için yeterli bütçesi olmayan bireylere taksit ödeyerek araba alma olanağı sunar. Bankalardan alınan araç kredileri akla gelen ilk çözüm olsa da yüklü bir faiz ödemesi ile karşılaşılacağı unutulmamalıdır.

Bankalardan araç kredisi kullanılırken de tıpkı konut kredisi kullanırken karşılaşılan prosedürlere benzer durumlar söz konusu olur. Bankalardan araç kredisi kullanırken üzerinde durulması gereken en önemli durum, sıfır ve ikinci el araçlar için alınacak kredilerin başvuru süreçlerinin aynı olmadığıdır. Bankalar genel olarak her iki araç sınıfına da farklı kredi prosedürleri uygularlar. Peki sıfır ve ikinci el taşıt için banka kredisi nasıl kullanılır?

Kimler Taşıt Kredisi Kullanabilir?

İstediğiniz aracı taşıt kredisi çekerek almak için bankalar tarafından öne sürülen şartlara uymak gerekir. Sıfır araç, ikinci el araç, motosiklet, ticari taşıt kredilerini çektiğinizde geri ödeme planı banka tarafından hazırlanacaktır. Kişiye özel ödeme planı hazırlanacağında taksit sayısı ile ipotek gibi detayları bankaya sorabilirsiniz.

Taşıt kredisi kullanmanız için 18 yaşı doldurmuş olmanız ve SGK kaydınızın aktif olması isteniyor.  SGK kaydınız varsa da 6 aylık sürmesi şartı aranıyor. Almak istediğiniz taşıtı satış anlamında engelleyebilecek bir durum olmaması da ayrıca önem taşıyor. İpotek altındaki araçlara kredi verilmediğinden dikkat edebilirsiniz.

BDDK kredi notu incelemesinin yüksek olması kredi çekecekleri yakından ilgilendirecektir. Bankayla geçmişte ödeme ve borçlanma konusunda sorun yaşandıysa kredi notu düştüğünden kredi çekemeyebilirsiniz. Gelir düzeyiniz de taşıt kredisi şartları arasında önemli yere sahip, çünkü taksitleri ödeyebileceğinizi kanıtlamalısınız.

İkinci el araçlarda kredi çekeceğinizde, araç yaş sınırı isteniyor. Belirli yaşın üstündeki araçlara kredi verilmesi zor olabilir.  Kaskoyla belirlenen araç değeriyle bankaya başvuru yapabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Türleri

Bir araç almak için bankaya başvurulduğunda alınabilecek farklı kredi türleri bulunuyor. Bu kredi türlerinden herhangi bir tanesini almadan önce size uygun olup olmadığına karar vermeniz gerekiyor. İkinci el, motosiklet, sıfır kilometre ve motosikletler için özel krediler bulunuyor.

İkinci El Araç Kredisi

Bankalar tarafından sunulan krediler arasında en çok tercih edilen ikinci el araç kredisidir. 5 yaşına kadar olan araçlarda bu krediler veriliyor. Bu araçlar için verilen kredilendirme olayı daha düşük olarak sunulmaktadır. Bu kredinin maksimum ödeme süresi 36 ay olarak sınırlanmıştır.

Tekne Kredisi

Tekne kredisi motorlu taşıt olmasından dolayı taşıt kredileri arasında sunulmaktadır. Bu kredi çeşidi 36-48 ay olarak sunuluyor. Bu kredi bazı bankalar tarafından tüketici kredisi içerisinde sunulabiliyor. Tabi bunun için de belirlenmiş olan yüksek kredi oranları bulunuyor.

Motosiklet Kredisi

Motosiklet kredisi özel olarak belirlenen kurallara göre sunulan bir taşıt kredi türüdür. Bu kredi her banka tarafından sunulmuyor. Özel olarak başvurulan bu kredi için 48 ay geri ödeme süresi sunuluyor. Proforma faturasına sahip olarak bu kredi için bankaya başvurmak mümkün oluyor.

Sıfır Kilometre Araç Kredisi

Sevdiğimiz bir aracın sıfır kilometre olan modelini almak için kredi almanıza imkan veren kredi türüdür. Binek veya hafif ticari araçlar için sunulmaktadır. Başvuru yapmadan önce kredinin hesaplamasını yapabilirsiniz. Bazı durumlarda otomobil markaları da bankalar ile anlaşarak sıfır araç kredisi sunuyor. En çok sunulan araç kredileri arasında sıfır kilometre araç kredisi bulunuyor.

Ticari Araç Kredisi

Ticari faaliyetlerinizi devam ettirmek ve geliştirmek için sunulan bir kredi türüdür. Panelvan, kamyon, kamyonet, van  gibi hafif ticari, ağır ticari araçlar için sunulan kredi çeşididir. Çok ağır olan iş makinaları bu sınıf içerisinde yer almamaktadır. Genelde işletme kredileri içerisinde özel olarak sunulan bir kredi türüdür.

Araç Kredisi Hesaplamasında Dikkat Edilecek Detaylar

Günümüzde araç almak isteyenler için en iyi bütçeyi hesaplamak önemlidir. Çünkü birikim yaparak araba almak birçok insan için hayalden öteye geçmiyor. Ancak araç kredisi sayesinde araba almak mümkün oluyor.

Araç alımı için kredi başvuru yapmadan önce mutlaka hesaplama yapmalı ve aylık ödeme düzeninin sizin için en iyisi olacağını unutmayarak hareket etmelisiniz. Bunun dışında hareket ederseniz ödeme konusunda zor bir süreç yaşayabilir ve sorun yaşayabilirsiniz.

Araç kredisinde bankanın tam hakkı olduğunu unutmamanız gerekiyor. 36 ay vadeli olarak aracın üzerine kredi çektiğinizde borcunuz sıfırlanmadan o aracın satışını gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır. Bunu kesinlikle unutmamanız gerekiyor.

Araç alabilmek için tüm kredilere baktınız, hesaplamalarını yaptınız ve kendiniz için en uygun olan krediye başvurdunuz. Krediniz onaylandıktan sonra vazgeçmek isteyebilirsiniz. Bunun için yasal olarak belirlenmiş 14 günlük bir süre bulunmaktadır. Cezai işlem ile uğraşmadan bu sürede kredinizi iptal etmeniz mümkündür.

Araç kredisini tamamen kullanmış olsanız bile 14 gün içerisinde vazgeçme hakkınız olduğunu bilerek hareket etmelisiniz. Bunu yaptığınız sadece ana para için belirlenen faizi ödemeniz gerekecektir.

Trafik Sigortası ve Kasko Zorunluluğu Var mı?

Bankadan taşıt kredisi aldığınızda kasko ve trafik sigortası yaptırmanız gerekir. Ancak kredi çektiğiniz bankayı kullanmak zorunda değilsiniz. Kasko ve trafik sigortasını yaptırmak üzere dilerseniz başka seçenekleri de kullanabilirsiniz.

Taşıt kredisi çektiğinizde banka kasko ve trafik sigortasıyla beraber aracı garanti altına almak ister. Ödeme süresinde problem olması halinde zararı karşılayacak bir güvenceye ihtiyaç duyar.  Özetle her iki güvence şekli de önemli avantajlar şeklinde görülebilir.

Devlet tarafından trafik sigortası zorunlu tutulduğu için aracı alır almaz yaptırmalısınız. Kasko için de bankanızla ne gibi koşullar olduğu hakkında bilgi alabilirsiniz. Banka ve diğer seçenekler arasında karşılaştırma yaparak nasıl karlı çıkacağınızı düşünebilirsiniz.

Taşıt Kredisi Faiz Oranları

Taşıt kredisi faiz oranları bu krediyi almadan önce bakılması gereken noktalardan bir tanesidir. Merkez Bankası tarafından verilen oranlar en ideal olarak belirlenen oranlardır. Ancak bunun üzerinde çok yüksek seviyede bankaların sıfır araç ve ikinci el araçlar için kredi sunmaları da mümkün olmaktadır.

Faizsiz Araç Kredisi Alınabilir mi? Hangi Şartlarda Verilmektedir?

Ülkemizde sunulan bankacılık çeşitlerinden bir tanesini olan katılım bankaları müşterilerine faizsiz olarak kredi türü verdiğini ifade etmektedir. Ancak bu araçlar için belirli bir kar payı alınmaktadır. Ancak buna faiz adı verilmediği için faizsiz kredi türü olarak sunuluyor. Bu kredi türünün kullanma oranı bulunduğu gibi aynı zamanda maksimum 60 ay olarak sunuluyor. Herhangi bir araç ipotek edilmeden bu kredi türünü almanız mümkün değildir. Bankalar dışında faizsiz finansman şirketi olan Birevim’in Araç Finansmanı kampanyasından yararlanabilirsiniz. İstediğiniz araçı ister peşinat vererek, isterseniz peşinat vermeden taksitle sahip olabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Maksimum Ne Kadar Kullanılabilir?

Taşıt kredisi bir aracın faturasının tamamı için kullanılamıyor. Bu oran BDDK tarafından %70 olarak belirlenmiştir. İkinci el araçlar için bu oranlar şu şekildedir.

  • 0 TL ile 400 bin TL arasında olanlar %70 kredi oranı ve 48 ay vade,
  • 001 TL ile 800 bin TL arasında olanlar için kredi oranı %50 ve 36 ay vade,
  • 001 TL ile 1.200.000 TL arasında olanlar %30 kredi oranı ve 24 ay vade,
  • 2 milyon TL’nin üzerinde olanlar %20 kredi oranı ve 12 ay vade imkanı sunuluyor.

Bu vade süreleri ve kredi oranları hem ikinci el hem de sıfır araç kredileri için uygun olarak sunuluyor. Sizde buna göre kredi kullanabilme imkanına sahip oluyorsunuz.

Taşıt Kredisi Taksitleri Geciktirince Ne Olur?

Bir bankadan kredi aldığınızda bunu belirli şartlara uymaya söz vererek alırsınız. Bu her türlü kredi için geçerlidir. Taşıt kredisi için belirli bir süreyi geçtikten sonra yasal takibe düşersiniz. Bunun için maksimum süre 90 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre dolduğunda banka tarafından yasal takip başlatılacaktır. Eğer maaşınız varsa ilk olarak maaş haczi yapılacaktır. Bunun için sınır maaşın 4’de 1’idir. Eğer maaş geliriniz yoksa diğer mal varlıklarınıza haciz gelecektir.

Taşıt Kredisi Kullanırken Araç İpotek Oluyor mu?

Araç kredisi almak isteyenlerin unutmaması gereken nokta aracın üzerine ipotek yapılacağıdır. Konut kredileri ile aynı şekilde sunuluyor. İkinci el veya sıfır araçlar için verilen kredilerde araç öncelikle ipotek edilir. Borç tamamen bitmeden kullanıcı aracı hiçbir şekilde satamıyor veya değiştiremiyor.

Araç Kredisinde Kefil İsteniyor mu?

Araç kredi kullananlardan belirli durumlarda kefil talep ediliyor. Ancak bu kesinlikle olması gereken bir şart değildir. Genelde krediye başvuran kişinin notunun durumuna bakılmaktadır. Eğer iyi bir kredi notunuz varsa sizden araç kredisi için kefil istenmez. Ancak ortalama bir durumda olanlar için belirli bir kefil talep edilmektedir.

Çalışmayan Birisi Otomobil Kredisi Alabilir mi?

Bankalar belirli bir gelir gösterebilen herkese kredi sunmaktadır. Taşıt kredisi de bu şekilde veriliyor. Gelir belgesi bunun için önemli bir belgedir. Herhangi bir şekilde geliriniz varsa ve bunu belirleyebiliyorsunuz bu krediden yararlanabilirsiniz. Kira geliri veya vadeli mevduat hesabı da bankalar tarafından gelir kabul edilebiliyor.

Ticari Taşıt Kredisi Nedir?

Ticari araçlarda kredi almak için bankalar özel olarak sunuluyor. Otobüs, kamyon, tır, kamyonet, panelvan ve minibüs kredileri veriliyor. Bu krediler sıfır ve ikinci el araçlar için sunuluyor. 60 aya kadar vade imkanı veriliyor. Bu krediler için her banka farklı kredi oranları sunuluyor. Bunun için başvuru yaparken bankalar size ticari sicil kaydı istemektedir.

Araç Kredisi Kaç Yaşa Kadar Sunulmaktadır?

İkinci el araç kredisi her model araca verilmiyor. Bankalar bu kredi için belirli bir yaş sınırı uygulamasını tercih ediyor. Bunun için maksimum sınırsa 8 yıldır. İkinci el araçlarda başvurulan yıla göre aracın yaşının 8’den fazla olmaması gerekiyor. Birçok banka genelde 5 yıla kadar kullanım imkanı veriyor. Yaş sınırı yükseldikçe araç kredisinin vade süresi de değişmektedir.

Taşıt Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Taşıt kredisi hesaplama kısmı belki de en önemli noktasıdır. Çünkü burada kendi bütçenizi aşmadan kredi çekmeniz gerekiyor. Kredinin faiz oranı, vade süresi ve almak istenilen miktar gibi tüm detaylar hesaplama bilgilerini değiştirmektedir. Çekeceğiniz miktar ve faiz oranı aynı olmasının yanında vade sayısı değiştirse hesaplama da değişecektir.

Hesaplama işleminde yapılan en büyük hata taşıt kredisi alırken sadece faiz oranına bakılmasıdır. Ek maliyet, vergiler ve diğer tüm giderlere de bakılarak kredinin yıllık maliyet oranına bakılması önemlidir. Bu kredinin size tam maliyetini gösterecektir.

Bu krediyi alırken sizden özel olarak ferdi kaza sigortası, kasko ve zorunlu trafik sigortası yaptırmanızda istenecektir. Bunların hepsi kredinin maliyetini arttıracak detaylardır. İkinci el araç kredisi ve sıfır araç kredisi için farklı detaylar sunuluyor.

Araç Kredisi Nasıl Yapılandırılır?

Kredi yapılandırma işlemi ödeme de güçlük çekilen kredilerin tekrar faiz oranına göre hesaplanarak düzenlenmesidir. Aylık taksit tutarı ve vade süresine göre bu yapılandırılıyor. Tabi bu işlem her zaman bankalar tarafından uyarlanmaz ve yapılandırılmaz. Ayrıca yapılandırma faiz oranı da farklı bir şekilde sunulabilir.

Taşıt Kredisi Borcu Ödenmezse Ne Yapılır?

Ekonomik durum insanlar için her zaman aynı olmamaktadır. Taşıt kredisi ve diğer krediler için bu büyük bir problem olarak karşınıza çıkacaktır. Eğer bu durumu yaşarsanız size 90 günlük bir süre sunuluyor. Bu süre dolduktan sonra yasal takip başlatılmaktadır. Bu sürenin sonunda ipotekli araca el koyularak borç için satılmasına başlanıyor. Bu durumla yüzleşmemek için yapılandırma için başvurmanız doğru yol olacaktır.

Araç Kredisi Başvurularında Kredilendirme Oranları Nedir?

Araç kredisinde BDDK tarafından belirlenen oranlar bankalar tarafından sunulmaktadır. Yapılan son düzenlemeye göre 400 bin TL’ye kadar olan taşıt kredilerinde %70 oranı sunuluyor ve 48 ay vade veriliyor. Burada miktar arttıkça kredilendirme oranı ve vade sayısıysa düşmektedir.

  • 400 bin TL’ye kadar olanlarda 48 ay vade ve %70 kredi oranı,
  • 001 TL ile 800 bin TL arasındaki kredilerde 36 ay vade ve %50 kredi oranı
  • 001 TL ile 1.2 milyon TL arasında ki kredilerde 24 ay vade ve %30 kredi oranı
  • 2 milyon ile üzerinde ki kredilerde 12 ay vade ve %20 kredi oranı sunuluyor.

Bu oranlar ve limitler hem sınıf hem de ikinci el araçlar için sunulmaktadır. Burada önemli olan oranın doğru şekilde sunuluyor ve kullanılıyor olduğudur.

En Uygun Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Taşıt kredisi almak için öncelikle banka ile iletişime geçmeli ve taşıt kredisi hesaplamasını yapmalısınız. Bunun ardından bankanın sizden istediği belgeleri ve şartları sağlamanız gerekiyor. Öncelikle en az 3 aylık sigorta başlangıcınızın olması gerekiyor. Kredi notu gerekli seviyede olmalıdır. Bunun ardından ön onay için başvuru yapmanız gerekiyor. İşlemi tamamlamak ve krediyi kullanmak için banka şubesine gitmeniz gerekiyor.

Taşıt kredisi için ayrıca sizden istenen evrakları doğru şekilde hazırlanıp sunmanız gerekiyor. Çalışanlar, emekliler ve iş yeri sahipleri için istenen evraklar farklılık gösterecektir.

Araç Kredisi Başvuru Süresi Ne Kadardır?

Taşıt kredisinde 400 bin TL ve altında olan kredilerden maksimum süre 48 ay olarak belirlenmiştir. Bunun için son düzenlemenin ardından kredi limitleri artarken vade süresi düşürülmüştür. 1.2 milyon TL’nin üzerinde olan kredilerde vade süresi 12 ay olarak belirlenmiştir. Bu detaya dikkat ederek kredi için başvuru da bulunmalısınız.

Taşıt Kredisi Çekmenin Şartları Nelerdir?

Araç kredisi başvurunun onaylanması için mutlaka eksiksiz bir şekilde başvuru yapmalısınız. 18 yaşından büyük olmak ilk şart olarak belirlenmiştir. Bunun ardından mutlaka ispatlayabileceğiniz bir gelir belgesi göstermelisiniz. Kredi notunuzun yeterli olması da gerekmektedir. Sigorta başlangıcınızın olması ve bunun en az 3 ay önce yapılması istenmektedir.

Kredi notu belirli bir seviyenin üzerinde olması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde olmayan noktalarda taşıt kredisi limiti düşecektir veya verilmeyecektir. Kredi notu kötü olanların başvuruları bankalar tarafından onaylanmayacaktır.

Eğer taşıt kredi başvurunuz ikinci el araç için olacaksa mutlaka aracın yaşına uygun bir başvuru olmalıdır. 5 yaş ve altı genelde kabul edilen sınırdır.

Taşıt Kredisinde Başvurularda Gerekli Evraklar

Taşıt kredisi başvuru yapacaklar hesaplama kısmını tamamladıktan sonra bankalar tarafından onlardan istenecek olan evraklar ile başvurularını tamamlamalıdır. Bunun için evraklar genelde benzerlik göstermektedir.

  • Pasaport, sürücü belgesi veya nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi,
  • Araç kredisi başvuran kişiye ait su, telefon ve doğal gaz faturası,
  • Maaşlı çalışanlardan 1 yıllık maaş bordrosu, emeklilerden emekli maaşını içeren banka cüzdanı ve şirket sahipleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi ve vergi levhası istenmektedir.
  • Sıfır araç kredisi için başvuranlardan otomobil proforma faturası istenmektedir.

Taşıt Kredisinde Dosya Masrafı Ne Kadardır?

Taşıt kredisi kullanırken bankalar dosya masrafı talep etmektedir. Bunun için belirlenen yasal sınır binde 5 olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar kredilerde dosya masrafı talep etmiyor. Dosya masrafları içerisinde ipotek bedeli ve diğer ek masraflar yer alarak sunulmaktadır.

Yerli Araç Kredisi Nedir?

Ziraat Bankası ve Vakıf Bank tarafından verilen TOGG araç kredisi yerli araca merakı olanları yakından ilgilendiriyor. Ziraat’ın TOGG kredi şartları elektrikli araç kapsamında incelenebilir.  Araç fiyat aralıklarına göre 12-48 ay vadeyle yerli otomobil TOGG’u alabilirsiniz. Faiz oranları bakımından özel fırsatlar değişebiliyor.

Vakıf Bankası TOGG kredisine baktığınızda ise doğa dostu araçlara yönelik kredi olanaklarını bulabilirsiniz. Hybrid, elektrikli araçlara yönelik kampanyada bankadan kasko zorunluluğu bulunmuyor.

Yerli üretim araç ve elektrikli araçlara yönelik krediler ve faiz indirimleri senede birkaç kere yenilendiği için takipte kalabilirsiniz. Özellikle TOGG için talepleri artırmaya yönelik yeni banka faiz kampanyaları bekleniyor.

Yerli araç kredisi çekmek için gelecek dönemleri bekleyenlerin kredi notunu yüksek tutmasında fayda var. Bu sayede kredi çekme süreci kolaylaşabilir, ancak kredi notu tek etken olmayacaktır.

TOGG için bankaların kampanyalarını incelerken devlet tarafından yapılan açıklamaları da dikkate almalısınız. Bankalara başvuruda referans alacağınız devlet açıklamaları, bilgilendirmenin doğru olmasını sağlayacaktır. Yerli üretim araçlardaki ilk faiz oranları, gelecekte artabilecek tutarlar bakımından daha cazip gelebilir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

three × two =