6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Ev Alırken Hangi Cephe Olmalı?

Ev Hangi Cephe Olmalı?

Bir ev satın almak, her açıdan ayrıntılı olarak düşünmesi gereken bir konudur. Konut araştırması yaparken her detaya dikkat edilmelidir. Satın alınacak evle ilgili akla gelen sorulardan biri de ev alırken hangi cephe tercih edilmelidir sorusudur. Peki ev alırken hangi cephe daha iyidir? Ev satın alırken hangi cephe tercih edilmelidir? Şimdi bu sorunun cevabını detaylı bir şekilde verelim…

Ev Alırken Hangi Cephe Tercih Edilmeli?

Ömürlük yatırım olarak düşünebileceğimiz bir evi satın alırken, evin konumu, okullara ve caddelere yakınlığı, metrekaresi ve oda sayısı gibi ayrıntıları da göz önünde bulundurmak oldukça önem taşır. Bunların yanında yaşayacağınız ilin ve bölgenin mevsim şartlarına da dikkat etmeniz yararınıza olacaktır. Bu durumu göz önüne almanız ileride evinizin ısınma ve soğuma açısından daha az harcama yapmanızı sağlar. Peki, ev alırken hangi cephe tercih edilmelidir? Bu anlamda hem kuzey cepheli hem de güney cepheli evlerin kendine has avantajları bulunmaktadır.

Güney Cephe Ev Özellikleri

Ev alırken tercih edebileceğiniz cephelerden biri güney cephedir. Güney cepheli olarak inşa edilen evlerde oturma odası olarak belirlenen oda güneye, banyo ve mutfak gibi bölgeler ise kuzey tarafa denk gelecek şekilde oluşturulur. Güney cepheli evlerin en iyi yönlerinden biri ısınma sorunlarının diğer cephelere kıyasla çok daha az yaşanmasıdır. Güney cepheli evlerin özellikle kuzey cepheli evlere kıyasla ısınması daha kolaydır ve hane halkı için bu durum daha ekonomik bir hal alır.

Güney cephede yer alan evler, güneşi en iyi alan evler olarak dikkat çekerler. Bundan dolayı güney cepheli evler daha sıcak ve daha aydınlık olmaktadır. Bu evlerde eve gelen ışık süresi daha uzun olur. Eğer aydınlık ve uzun süreli ışık alan evlerde oturmayı seviyorsanız güney cepheli evlere bakmanız sizin için doğru karar olacaktır. Yaşadığınız bölgede kışlar sert geçiyorsa güney cepheli evler sizin için uygun alternatif olarak ön plana çıkar. Kış aylarının zorlayıcı geçmediği şehirlerde güney cepheli evlerde ısınma masrafı oldukça düşer.

Kuzey Cephe Ev Özellikleri

Kuzey cepheye bakacak şekilde inşa edilen evlerin en belirgin özelliği salon, ana oturma odası ya da yatak odası gibi bölgelerin kuzeye bakan yönlere göre tasarlanmış olmalarıdır. Peki kuzey cephe ev güneş alır mı? Kuzeye bakan bir cephesi olan ev güney cepheye kıyasla daha az güneş alır. Bu durum da ısınma sorunlarını beraberinde getirir. Kuzey cepheli evleri ısıtmak güney cepheli evleri ısıtmaktan daha zorlayıcı hal alır. Kuzey cephe yaz ayları daha sıcak geçen bir bölgede yaşıyorsanız sizin için daha doğru olabilir. Eğer güney sahillerinde yer alan güney cepheli bir evde yaşamayı düşünüyorsanız yaz aylarında evi soğutmak için ek cihazlar kullanmanız gerekir. Bu da yaz aylarında elektrik faturasının yüksek gelmesi demektir.

Kuzey cepheli olarak inşa edilen evlerin en büyük artısı ise güney cepheli evlere göre daha uygun fiyatlara satılmalarıdır. Ev alırken bütçenizi çok zorlamak istemiyorsanız kuzey cepheli evler size göredir.

Bir Evin Cephesi Nasıl Anlaşılır?

Satın almaya karar verdiğiniz evin hangi cepheye sahip olduğunu bilmiyorsanız bunun için yön bulmanız gerekir. Bir evin hangi cephede olduğuna dair yön bulmak oldukça basittir. Evin yönünü bulmak için yapmanız gereken tek şey evin ön cephesine geldiğinizde pencereden bakmaktır. Pencereden baktığınızda güneş sol taraftan doğuyorsa ve sağ taraftan batıyorsa eviniz güney cephelidir. Bu durumun tam tersi yaşanıyorsa ev, kuzey cephelidir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eleven − 6 =