6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Ev Almak Mı Kirada Oturmak Mı?

Ev Almak Mı Kirada Oturmak Mı?

Kişiler artan fiyatlar ve ev almanın zorlukları ile birlikte ev almak mı kirada oturmak mı? Daha mantıklı sorusunu sormaya başladılar.

Bu gibi birçok soruyu çevrenizde duyabileceğiniz gibi sizler de bir eve çıkmayı ya da ev almayı düşündüğünüzde ayrı iki seçenek arasında sıklıkla kalabilirsiniz. Ev almak mı kirada oturmak mı? Bunun doğrudan maddi olanaklar ile alakalı olduğunu söylemek mümkündür. Ev almak için oldukça ciddi bir bütçeye ihtiyaç duyacağınız gibi ev almanın yanı sıra kiraya çıktığınızda ise her ay taksit öder gibi yıllarca kira ödeyeceksiniz.

Kirada Oturmak

Kişiler nakdi sıkışıklık ve toplu para olmaması gibi sebeplerden dolayı gerek geçici gerekse de kalıcı ve uzun vadeli olarak kiraya çıkmayı tercih ediyorlar. Kirada oturmak birçok kişi için can sıkıcı olabilmekle birlikte birçok kişi için de rahatsız edici bir durum olarak görülmektedir. Ancak kira sözleşmesi bittiği zaman ev sahibi ile bitmek bilmeyen kira artışı pazarlıkları ve bunun yanı sıra uzun yıllar kredi taksiti ödercesine ev kirası ödemek kimi zaman kiracılara bunca sene taksit ödesem ev sahibi olurdum diye düşündürmektedir.

Bunun için birçok kiracı artık kendi evlerine taşınmak için kredi yollarına başvurmakta ve yatırımlarını yeni bir ev almak için harcamaktadırlar. Ancak yükselen ev fiyatları karşısında özellikle de bankaların herkese kredi vermemesi gibi sorunlar kiracıların ev sahibi olmasında büyük bir zorluk teşkil etmektedir.

Kredi Çekerek Ev Sahibi Olmak

Kredi çekerek ev sahibi olmak isteyen vatandaşların başvurduğu en sık yollardan bir tanesi de kredi puanlarını yükselterek daha iyi bir kredi miktarına sahip olma düşüncesidir. Kirada oturan ya da hiç evi olmayan kişiler yeni bir eve geçerken kendilerinin satın aldığı bir ev olmasını istemektedirler. Bunun için kişiler ev satın almak için çeşitli planlar yapmaktadırlar. Kredi çekerek ev satın almak düşüncesi mantıklı gibi görünse de burada da kişilerin belini büken şey vade farkları ve yüksek taksitler oluyor. Krediyi geri öderken çekilecek zorluklar hesaplandığında nispeten daha ucuz olan kiralarda insanlar oturmayı tercih ediyorlar.

Kiracı Olmak İçin Sebepler

Kimi insanlar da paraları olmasına rağmen ya da ödeyebilecekleri ve ihtiyaç duyulan miktarda kredi çekebileceklerine rağmen kirada oturmayı tercih edebilmektedirler. Bunun birinci sebebi olarak kirada oturmanın iyi yanı denilebilecek bir etken olan; sık yer değiştiren yüksek gelirli grubun bir ev satın alıp oturmayacağı halde; masraf, vergi vs. gibi etkenleri göze almak istememesidir. Yüksek gelire sahip olan ve sık sık ev değiştirmek zorunda kalan ya da isteyen kişiler kirada oturmanın mantıklı bir seçenek olacağını. Sadece ev alma sebeplerinin ise kiralarını daha kolay ödeyebilecekleri bir yatırım aracı olmasını planladıkları için olduğunu söylemektedirler. Onun dışında yüksek geliri olmayan ve kiraların artış hızından daha az bir maaş artışına ya da gelir artışına sahip olan kişiler için kiracı olmak özellikle bu son dönemde zor bir hal almış durumdadır.

Ev Sahibi Olmanın Avantajları

Ev sahibi olmak birçok kişi için küçüklükten kurulmaya başlanan bir hayal olarak görülmektedir. Öyle ki kişiler ilk paralarını kazanmaya başlamalarının ardından ev sahibi olmak için çaba sarf etmekte ve böylece kendilerini en iyi şekilde yansıtacak evi dizayn etmek için de oldukça fazla çaba ve para sarf etmektedirler. Ev sahibi olmak için çalışan birçok insanın avantajlı olduğu konulardan bir tanesi; özellikle çok enflasyonun olduğu zamanlarda almış olduğu taşınmazın fiyatının yükselerek değerlenmesi ve buna bağlı olarak paralarının değerini koruması, yüksek kira ve diğer kira pazarlıkları ile uğraşmadan sadece kendi geçimlerine ve yatırımlarına odaklanabilmeleri. Birçok kişi için zorlu bir süreç haline gelen kiralık evlerden çıkıp daha ucuz olan kiralık eve geçmek için taşınma maliyet ve yorgunluğundan uzak olmak ya da evlerinin sahipleri kendileri olduğu için istedikleri gibi dizayn etmek ve keyifle oturmak.

Kiracı Olmanın Dezavantajları

Kiracı olan kişiler yukarıda belirtilen avantajları olsa da bazı dezavantajlara da sahiptirler. Bunlardan ilki bitmek bilmeyen özellikle son dönemde artan kira pazarlıklarıdır. Kira pazarlıkları ev sahipleri ile kiracılar arasında ciddi bir soruna dönüşmekte ve kira artış oranı giderek arttığı için iki tarafı da zora sokmaktadır. Bunun için kiracılar bu gibi pazarlıklardan oldukça sıkılmış durumdadır. Evle ilgili bir problem olduğunda ev sahibine haber verilmesi ve ev sahibinin isteğine göre giderilmesi. Bu da bir diğer problemdir.

Herkes için bir sorun teşkil etmese de oturduğu evi kendine göre dizayn etmek ve özelleştirmek isteyen kişiler için oldukça can sıkıcı bir durum olabilmektedir. Her an ev sahibinin sözleşme yenilemeyi reddetmesi ve kiracılara evden çıkmalarını söylemesi, bunun en genel sebeplerinden birisi artış oranında anlaşamamak ya da evin başkası tarafından kullanılacak olmasıdır.

Ev Sahibi Olmanın Yolları

Ev sahibi olmak isteyen kişilerin planları arasında genellikle; olan mal varlıklarını nakde dönüştürüp kullanma, kredi çekme ya da borç alma gibi yollar bulunmaktadır. Hali hazırda olan yatırımlarını ev için kullanmak da olabileceği gibi her ne olursa olsun ev almak için gereken para miktarı çoğu kişi için zorlayıcı olabilmektedir. Bunun için uzmanlar tarafından alabileceğiniz en kısa sürede bir ev almanız önerilmektedir. Aksi takdirde geçen zaman içinde ev sahibi olmak daha da zorlu bir süreç haline gelerek kişileri ömür boyu kirada oturmaya mecbur bırakabilecektir. Birçok kişi günümüzde ev almanın yollarını aramakta ve yatırımlarını buna göre şekillendirerek en kısa sürede ev sahibi olmayı planlamaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

nine + 5 =