6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Konut Değeri Nasıl Belirleniyor?

Konut Değeri

Konut son yıllarda ülkemizde ve Türkiye’de sayısını oldukça artıran bir alana girmeyi başarmıştır. Artan nüfus ve çok evde az yaşama gibi durumlar bu konutların da bir hayli çoğalmasına yol açmıştır. İşte bu yüzden de konutlar hakkında merak edilen birçok soru meydana gelmiştir. Bir ev alırken veya satarken düşünülen tek durum bu konut değeri ne kadar edeceği olmaktadır. Bu konuda anlaşan satıcı ve alıcı ile işlemler hızlı bir şekilde ilerler. Birçok kişi şu anda ev alırken ya da satarken aldığı ya da verdiği konutun ne kadar ettiğini ve bu ederin nasıl hesaplandığı konusunu araştırmaktadır.

Bir konut almak için yapılabilecek en doğru durum evi aldığınız bölgedeki diğer evler ile karşılaştırma yapmanız olacaktır. Evinizin hangi cepheye baktığını, kaç metre kare alana sahip olduğu, bu evlerin yapılma zamanı, kaç yıldır o evin olduğu gibi faktörler konut değerini belirlemede en etkili faktörlerden biridir. Bunun yanında konut değerini etkileyen bir diğer önemli mevzu ise bu konutun hangi alanda ya da hangi mevkide bulunduğu olmaktadır. Alacağınız ya da satacağınız konutun hastane, çarşı, alışveriş merkezi, ulaşım, sosyal aktive yerleri gibi daha birçok faktör konut değerini etkiler. Sosyal açıdan her ne kadar gelişmiş olursa konutun etrafı gayrimenkul satış fiyatı da bu duruma göre değer kazanmaktadır.

Konut Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Konut alırken ve satarken değerinin anlaşılması ve aldığınız binanın güvenli ve yeni olması için dikkat edilmesi gereken  birçok özellik vardır. Bu özelliklere dikkat edildiği sürece konut alım satımında zarar etmeden ve pişman olmadan işlemleriniz güzelce yılında devam eder. Evin değerini artıran özellikler her zaman binayı daha harika bir şekle ulaştırır. Binaların yeni olması güvenlik ve ulaşım alanında gelişip olup sosyal aktive bakımından yeterli olması dairenin güneş alan yerde ön ve güney cephesinde olması ara kat olması yeni olması içinin gelişmiş olması ve manzara bu evin değerini arttıran diğer faktörlerden biridir. Manzara bile bir evin değerini belirler ve fiyatında değişiklik yapmaktadır. Bu yüzden ev alırken detaylı ve bilgili kişi tarafından yardım alarak işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Bir alanda bulunan evler birbirlerinin tamamen aynısı olmasa da taşıdı özellikler aynı derecede olmaktadır. Bu yüzden de ev alırken yanındaki ve çevresindeki evleri de inceleyip hangi müteahhit tarafından yapıldığını öğrendikten sonra gerekirse müteahhit tarafından yapılan diğer evleri de detaylı bir şekilde araştırmak gerekir.

Benzer Konumdaki Evler İle Kıyaslama

Satın alınacak veya satılacak evlerin fiyatlarının piyasa üzerinden doğru olarak belirlenmesi önem arz etmektedir. Çünkü satan da satın alan da doğru şekilde işlemleri gerçekleştirmelidirler. Bu nedenle öncelikle doğru fiyat belirleme konusunda benzer konumdaki evler ile kıyaslama yapabilirsiniz. Bu evlerin fiyatlarını öğrenerek, kendi alacağınız veya satacağınız evin ortalama fiyatını rahatlıkla belirleyebilirsiniz.

Fakat benzer konumdaki evler ile kıyaslama yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar fiyat için elzem sonuçlar doğurabilir. Bu anlamda önce aynı lokasyon, hemen hemen aynı büyüklük saptanmalıdır. Cephenin aynı olması, sosyal çevre çeşitliliği de fiyat değişkeni üzerinde etkilidir. Bu nedenle mümkün ise aynı lokasyon, aynı cephe ve aynı büyüklükte olan benze evler ile kıyaslama yapmak daha net sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır.

Kredi Bedeli Üzerinden Hesaplama

Konut kredisi için kredi bedeli üzerinden hesaplama yapılarak da evin mevcut değerine ulaşılabilmektedir. Bunun için ekspertiz değeri üzerinden yapılan raporlandırma sonucu fiyatlandırma gerçekleştirilebilmektedir.

Bu durum birkaç adımı beraberinde getirmektedir. Bu anlamda kredi bedeli üzerinden evin fiyatını hesaplamak için öncelikli olarak konut kredisi başvurusu yapılmaktadır. Banka bu talebe karşılık olarak bir eksper ile işlemleri gerçekleştirir ve evin raporunu çıkarması için bir eksper ataması yapar. Görevli eksper ise evin detaylı şekilde incelemesini gerçekleştirerek ilgili banka için bir rapor hazırlar. Banka da bunu göz önünde bulundurarak konut fiyatının ortaya çıkarılmasına yardımcı olur.

Aslında bu hem ev alan hem de satanlar için gerekli bir uygulamadır. İki tarafın da kazançlı olması için eksper tarafından uygulanan bu tarafsız işlem ile evin piyasa koşullarına göre net fiyatı ortaya çıkarılabilmektedir.

Gayrimenkul Danışmanları İle Çalışın

Evin genel değerinin belirlenmesi hususunda benzer evlerin fiyatları ile kıyaslama gerçekleştirilmesine benzer olarak tercih edebileceğiniz bir yöntem olarak gayrimenkul danışmanları ile çalışın. Bu kişiler evin fiyatının belirlenmesi konusunda uzman olarak hizmet veren kişilerdir. O nedenle tarafsız olarak çevre ve ev araştırması yapmakta, evin net fiyatının belirlenmesine yardımcı olmaktadır.

Bunun için en yakın yerdeki emlak ofisleri veya gayrimenkul danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz. Alanında eğitimli olan bu kişiler, sizin yerinize çevre araştırması, evin durumu, metrekare özellikleri gibi durumları saptayarak net bir şekilde fiyatlandırma gerçekleştirmektedirler. Özellikle de gayrimenkul danışmanları bu noktada daha net sonuçlar ile sizlere yardımcı olacaktır. Yakın çevredeki dairelerin fiyatları hakkında da bilgi alarak net ve sağlıklı bir fiyat belirleme politikası gerçekleştirmektedirler.

Evin Rayiç Bedelini Sorgulayın

Genel olarak bakıldığında bir evin net bir şekilde fiyatının öğrenmek için evin rayiç bedelini sorgulayın. Çünkü rayiç bedelin açıklaması olarak bir taşınmazın veya gayrimenkulün güncel piyasa kapsamındaki alım ve satım değerleri olarak bir yorum yapılabilir. Bu da evin net değerinin belirlenmesi için yapılabilecek işlemler arasında yer almaktadır. Hem alıcı hem de satıcılar için bu bedellerin sorgulanması sağlanabilmektedir.

Rayiç bedel sorgulaması için de yapılması gereken şey aynı bölgede bulunan üç tane gayrimenkulün rayiç bedellerinin toplanması ile başlatılmaktadır. Ardından konutların metrekareleri toplanmakta, çıkan sonuç üzerinden toplam rayiç bedel toplam metrekareye bölünmektedir. Buradan elde edilen sonuç ile de ilgili gayrimenkulün metrekaresi çarpılmaktadır. Son olarak bu işlemin sonucu planlanan ev için olan rayiç bedeli ifade etmektedir.

Bu özellikler genel bir ortalama sağlamaktadır. O nedenle hem rayiç bedel sorgulaması hem de başka bir yöntem bir arada tercih edilerek net fiyat bilgilendirmesine ulaşmak mümkün olabilmektedir. Bunun yanında çevrimiçi siteler üzerinde yer alan hesaplama araçları ile de genel bilgiler elde edildikten sonra rayiç bedel hesaplaması sağlanabilmektedir.

Kira Bedeli Üzerinden Hesaplama Yapın

Alınacak veya satılacak evin net fiyat belirlemesi için farklı bir yöntem olarak kira bedeli üzerinden hesaplama yapın. Bunun için de izlenmesi gereken yöntem ilgili evin kira bedelinin bilinmesidir. Bilinen 12 aylık kira ödemesi amortisman süresi ile çarpılarak net bir sonuç elde edilebilmektedir. Amortisman süreleri de farklı il ve ilçelerde farklı özelliklerde uygulanmaktadır. O nedenle çevrimiçi siteler üzerinden elde edilen amortisman süreli kullanılarak kira bedelleri ile ilgili net bir fiyat belirlemesi gerçekleştirilip, evin fiyatı ortaya çıkarılabilmektedir.

Sağlam Konutun Avantajları

Konut alırken nelere dikkat edilmesi ve konut fiyatlarının nelere göre değişiklik gösterdiğini yukarıda belirtmiş olsak da bazı kişiler için para vermek oldukça zor bir durumdur. Sağlam ve dikkat edilmesi gereken tüm özellikler esas alındığı zaman konut fiyatlarında artış meydana gelir ve bu yüzden de kişiler bazen bu ücretleri fazla gördüğü için ev alma işleminde bazı hatalara düşmektedir. Her ne kadar fiyat başta pahalı olsa da alınan evin temiz ve kaliteli olması durumunda bir daha ev içine para harcama durumunuz olmaz.

Bu yıllarca devam edeceği için sizin için oldukça avantajlıdır. Fakat vermediğiniz ve daha ucuza bir daire aldığında zaman sürekli daireye farklı amaçlarla para ödemek zorunda kalırsınız ve bu yüzden de aynı eşit duruma gelmiş olur. Bu yüzden en sağlam ve en temiz şekilde bunun araştırılıp en doğru biçimde alınarak sizde yeni ve modern bir daire sahibi olma imkanına kavuşabilirsiniz. Birevim firmasından da yardım alabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × five =