6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Net m2 ve Brüt m2 Hesaplama Rehberi

Net m2 ve Brüt m2 Hesaplama

Ev ilanı araştırması yapmaya niyetlenen kişiler  net ve brüt ev ifadeleriyle çoğu zaman karşılaşmaktadırlar. Bu içeriğimizde Net m2 ve brüt m2 farkları nelerdir? Her biri nasıl hesaplanır? Ve benzeri soruları sizler için bir araya getirdik.

Özellikle yeni ev almak isteyen kişiler araştırma yapmaya başladıklarında ilk başta net ve brüt metrekare ev terimleriyle çoğunlukla karşı karşıya kalmaktadır. Aynı zamanda proje veya topraktan alınan evlerde karşınıza çıkarak kafa karışıklığına neden olabilmektedir. Satış ve tanıtım ofislerinde tanıtılmakta olan çoğu brüt metrekare olarak belirtilmektedir.

Genişliğinin cazip ve hoş olmasına aldanan kişiler, belirtilmekte olan yüksek metrekare evlerin gerçeğini görmeden gereken tüm şartları kabul etmektedir. Bu durum ise alıcıyı zor duruma sokmaktadır. Bu açıdan alıcı ev almadan önce iyi bir şekilde araştırma yapması gerekmektedir. Ayrıca bu gibi tanımları da bilmelidir. Çünkü hayal ettiği evin gerçeğini gördüklerinde hayal kırıklığına uğramaktadırlar.

Bunun yanında brüt metrekare hesabından aldığınız evle de belli bir oranda zarar edebilirsiniz. Çoğu zaman geri dönüşü olmayan bu gibi durumlarla karşılaşmamanız için bu tanıtımları bilerek evlerin gerçeği ile karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu sayede hiçbir sıkıntı çıkmadan hayal ettiğiniz eve kavuşmanız mümkün olacaktır. Ayrıca bu gibi gerçeği yansıtmayan tanıtımlara da daha dikkatli davranmanız gerektiğinin farkında olursunuz.

Net ve Brüt Metrekare Tanımları

İnternet aracılığıyla bakmakta olduğunuz evler, emlakçı veya projeler aracılığıyla bulmakta olduğunuz evlerde dikkat etmeniz gereken esas ölçüye net metrekare denilmektedir. Örneğin bir evin merdiven boşluğu, veyahut da bir apartmanın asansör boşluğu, duvar kalınlığı gibi yerlerin çıkartılarak sadece evin duvarlarının yanında kalan, kullanılmakta olan gerçek toplam ağırlığı ifade etmektedir.

Dolayısıyla evin içinde süpürülebilir alan olmasını sağlayan terim net metrekare olarak anılmaktadır. Özellikle tüketiciyi koruma amaçlı sözleşmelerde bu alanın açıkça ifade edilmesi gerektiği şartı bulunmaktadır. Söylemlerde yer almakta olan brüt alanın içerisine dahil edilen tüm şeylerin yazılı veya sözlü olarak karşı tarafa iyice belirtilmesi ve  anlatılması gerekmektedir. Bundan dolayı projeden dolayı satın alınan evlerde firmalar yaşam alanlarını gerçekçe ifade etmek zorundadır.

Bir evin bina veya kat içerisinde çiziminde meydana gelen bütün toplam alanlar brüt metrekare olarak ifade edilmektedir. Toplanan bu alanın içerisine dahil olan kolon, duvar, balkon, merdiven boşluğu, taraça, kat içindeki asansör boşlukları gibi alanlar yer almaktadır. Diğer bir ifade ile fiziken kullanamayacağınız alanları kapsamaktadır.

Brüt Alan Nasıl Hesaplanır?

Brüt alan hesabı yapılırken özellikle komşu iki kenarın çarpımına  eşit olması gerekmektedir. Dolayısıyla evinizin alanını metrekare ölçüsünden bulmak için evinizin birleşmekte olduğu iki duvarı dışarıdan metre ile ölçmeniz gerekmektedir. Daha sonra ölçmekte olduğunuz bu iki değeri birbiriyle çarpacaksınız. Son olarak elde edilen sonuç evinizin brüt metrekaresi olarak kabul edilmektedir.

Brüt Alan Kaça Ayrılır?

Genellikle brüt alan iç ve dış brüt alan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Evin katından düşen paya iç brüt alan denilmektedir. Örneğin; merdiven boşlukları, koridorlar, asansör, merpen gibi yerler.  Evin toplam inşaatından aldığı pay kısmı ise dış brüt alan olarak ifade edilmektedir. Bunun yanında brüt alan hesabı hesaplanırken evin iki komşu kenarının çarpımı ile elde edilmektedir. Bununla birlikte Genişliğinin cazip ve hoş olmasına aldanan kişiler, belirtilmekte olan yüksek metrekare evlerin gerçeğini görmeden gereken tüm şartları kabul etmektedir. Satış ve tanıtım ofislerinde tanıtılmakta olan çoğu brüt metrekare olarak belirtilmektedir.  Bu durum ise alıcıyı zor duruma getirmektedir.

Brüt Alana Dahil Edilen Alanlar Nelerdir?

Genel anlamda brüt alana dahil edilmekte olan alanlar şu şekilde sıralanabilir; kolon, duvar, sıva payları, merdiven boşlukları ve basamakları, merdivenin altında kalmakta olan alanlar, balkonlar, kat bahçeleri ve katı çatısında bulunmakta olan teraslar yer almaktadır. Bu açıdan alıcı ev almadan önce iyi bir şekilde araştırma yapması gerekmektedir. Ayrıca bu gibi tanımları da bilmelidir. Çünkü hayal ettiği evin gerçeğini gördüklerinde madur olabilirsiniz.

Brüt M2’den Net M2 Hesaplama Nasıl Olur?

Bilindiği üzere net metrekare alan hesabı yapılırken asansör, merdiven boşluğu, yangın şartları,  apartman holleri gibi ortak kullanılan alanlar net alana hiçbir şekilde dahil edilmemektedir. Dolayısıyla sadece size özgü olan evin kapısından içeri girdiğinizde kullanmakta olduğunuz alanı temsil etmektedir.  Çünkü  bu duvarlar da kullanım alanı içerisine dahildir.

Bu açıdan internet aracılığıyla bakmakta olduğunuz evler, emlakçı veya projeler aracılığıyla bulmakta olduğunuz evlerde dikkat etmeniz gereken esas ölçüye net metrekare denilmektedir. Örnek verecek olursak bir evin merdiven boşluğu, veyahut da bir apartmanın asansör boşluğu, duvar kalınlığı gibi yerlerin çıkartılarak sadece evin duvarlarının yanında kalan, kullanılmakta olan gerçek toplam ağırlığı ifade etmektedir. Dolayısıyla evin içinde süpürülebilir alan olmasını sağlayan terim net metrekare olarak adlandırılmaktadır.

Genişliğinin cazip ve hoş olmasına aldanan kişiler, belirtilmekte olan yüksek metrekare evlerin gerçeğini görmeden gereken tüm şartları kabul etmektedir. Satış ve tanıtım ofislerinde tanıtılmakta olan çoğu brüt metrekare olarak belirtilmektedir.  Bu durum ise alıcıyı zor duruma sokmaktadır.

Brüt Alan Hesaplanamıyorsa Ne Yapılmalıdır?

Genel anlamda kullanamayan alanların net bir şekilde bilinmemesinden dolayı brüt alan toplam alanın %20’si olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla bu şekilde gerekli hesaplamalarda yapılmaktadır. Genellikle brüt metrekare alan konusunda gerekli olan bilgileri iyice bilmeniz gerekmektedir.

Çoğu zaman geri dönüşü olmayan bu gibi durumlarla karşılaşmamanız için bu tanıtımları bilerek evlerin gerçeği ile karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu sayede hiçbir sıkıntı çıkmadan hayal ettiğiniz eve kavuşmanız mümkün olacaktır. Ayrıca bu gibi gerçeği yansıtmayan tanıtımlara da daha dikkatli davranmanız gerektiğinin farkında olursunuz.

Ev Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Genel anlamda projeden alınan evlerde brüt veya net metrekare arasındaki farklar fazla olabilmektedir. Gerekli sözleşmeleri ince ayrıntısına kadar evi satın almadan önce iyice okumalı ve araştırmanız size faydalı olacaktır. Özellikle tüketiciyi koruma amaçlı sözleşmelerde bu alanın açıkça ifade edilmesi gerektiği şartı bulunmaktadır. Bundan dolayı projeden dolayı satın alınan evlerde firmalar yaşam alanlarını gerçekçe ifade etmek zorundadır. Söylemlerde yer almakta olan brüt alanın içerisine dahil edilen tüm şeylerin yazılı veya sözlü olarak karşı tarafa iyice belirtilmesi ve  anlatılması gerekmektedir. Bu açıdan sizde gerekli bilgileri ayrıntılı bir şekilde araştırmanız gerekmektedir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

MTV Nedir, MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır? Web Tapu Randevusu

Bilgi BankasıBirevim

En İyi C Segmenti Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

2 × three =