6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıGenel

Taks ve Kaks Emsal Nedir?

Gayrimenkul sektöründe sıklıkla kullanılmakta olan bu ifadelerden taks emsal nedir? Taban alanı kat sayısını ifade etmekte olan bu terim tam olarak inşaatın tabanı ile ilgili olarak karşınıza çıkar. Yani arsadaki inşaatın oturum alanı ve arsaya oranını ifade etmektedir. İnşa planı içerisinde taban alanına dahil edilmemekte olan bazı yapıların bulunması söz konusudur. Bir binanın taban alanının arsanın en çok ne kadarını kapsadığını göstermeye yarayan bir ifadedir.

Arsa üzerine yapılması istenen bir konut, dükkan, fabrika ya da diğer yapıların arsa alanının ne kadar alanına yapılabileceğini göstermekte olan bir hesaplama yöntemidir. İnşaatın oturması gereken maksimum taban alanı imar planı üzerinde yazmakta olan TAKS değeri ve arsa metrekaresi gibi durumlar baz alınarak bunun hesaplanması sağlanır. Bu durumda kişilerin hesaplamalara bakarak en uygun olan yapının oluşturulmasını sağlamalıdır.

Kaks emsal nedir? Kat alanı taban sayısı anlamına gelmekte olan bu ifade ise emsal ile aynı anlamda olduğu için bununla aynı anlamda kullanılır. İnşaatın kat sayısını ifade etmekte olan bu durum karşısında kişilerin inşaat yapısı oluşturması durumunda kat sayısı hesaplaması yaparken gerekli olan tüm detayları ve de hesaplamaya lazım olan ifadeleri bilmesi gerekir. Bu TAKS ve KAKS alanına dahil edilmeyen inşaatlar ve de yapılar vardır. Bunların bilinerek bu şekilde hesaplanması ve de ortaya çıkarılması gerekmektedir.

Bu hesapların dışında kalmakta olan inşaatlar ve de yapılar için kişilerin bu hesaplamaları yapması gerekli olmadığı için kişiler en doğru ve de gerekli olan yapılarda bu hesaplamaları kullanmak zorundadır. Taban alanına dahil edilmemekte olan bu alanlar için gerekli olan hesaplama formülleri ve de gerekli ifadeler baz alınacak şekilde işlemler gerçekleştirilmektedir. Aksi takdirde her türlü gerekli olmayan işlemler için bunun yapılması söz konusu değildir.

Taks ve kaks emsal ne işe yarar?  Bir yapının inşa edilmesi durumunda en gerekli ve de alanın en iyi şekilde belirlenmesini sağlamakta olan bir hesaplamadır. Bu nedenle kişiler yapılacak olan hesaplamalarda alan kat sayısı ve de inşa durumuna göre hareket etmesi de en gerekli olan durumların yanında yer alır.

TAKS Alanı Dışında Kalan Yapılar Nelerdir?

Yapılması beklenen hesaplamalar için bazı yapılar oldukça gerekli iken bazıları da bu hesaplamanın dışında tutulmaktadır. Bundan dolayı kişilerin TAKS için gerekli olan tüm yapıları ve de bunları kapsamakta olan inşaları bilmesinde fayda vardır. Çünkü buna göre işlemler ve de hesaplamalar yapılmakta olduğundan en gerekli olan durumlara ve de yapılara göre hesaplama yapmak doğru olandır.

Taks alanı dışında kalan yapılar nelerdir? Kişiler bunların neler olduğunu bilerek en doğru ve de gerekli olan hesaplamaları yapmış olur. Bu durumda akaryakıt pompaları, arıtma tesisi, trafolar hariç olmak üzere asansör boşlukları, kanopiler ve arkatlar, zemin teraslar, açık havuzlar, kontrol kulübeleri, bahçe ve de istinat duvarı gibi alanlar da bu TAKS içerisinde yer almamaktadır. Sığınak ve tesisat hacimleri, açık otopark, iç bahçeler ve de su sarnıcı gibi alanlarda bu hesaplamalara dahil edilmemektedir.

KAKS Alanı Dışında Kalan Yapılar Nelerdir?

Yapılması gereken hesaplamalar içerisinde yerini alan bu KAKS alan hesaplamasında kişilerin hangi alanların gerekli ve de önemli olduğunu bilmesinde fayda vardır. Bu durumda kişilerin hesaplamaları yaptırmak üzere hangi alanların baz alındığını öğrenmesi gerekir. KAKS alanı dışında kalan yapılar nelerdir? İlk olarak spor, sinema ve de tiyatro salonları için bu hesaplama yapılmamaktadır.

Bahçede yer almakta olan açık otoparklar, teras çatılar, konferans salonları ve de toplu şekilde kullanıma açık olan alanlarda aynı şekilde hesaplama alanı içerisinde yer almamaktadır. Bundan dolayı kişilerin gerekli olan yapıları ve de hesaplama gerektirmekte olan alanları bilmesi en mantıklı olanıdır. Aksi takdirde bu hesaplama oldukça gereksiz olduğundan kişilerin bu hesaplamayı boş yere yapması da söz konusu olur.

TAKS Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bir inşaata ait olan maksimum taban alanı, imar planı üzerinde yer almakta olan TAKS değeri ile arsa metrekaresinin çarpımı hesaplanarak TAKS hesaplaması yapılır. Bunların eksiksiz ve de doğru olara bilinmesi son derece gerekli olduğundan tüm formülün ve de gerekli olan en iyi şekildeki değerlerin de doğru olarak yazılmasında fayda vardır. TAKS hesaplama için kişiler taban alan kat sayısı 0,3 ibaresi görülmekteyse bunun için buraya inşa edilmekte olan taban arsa alanı x 0,3 değerini geçmeyecek şekilde hesaplanır.

KAKS Hesaplama Nasıl Yapılır?

TAKS hesaplamada olduğu gibi bu hesaplama yönteminde de tüm gerekli olan formüllerin ve de değerlerin bilinmesi son derece önem arz eder. Yapının katlar alanı toplamının parsel alanı oranından elde edilmekte olan bir sayı olduğu için kişilerin bu formülleri ve de değerleri en iyi şekilde bilmesinde fayda vardır. KAKS hesaplama için arsanın alanı ile imar planı üzerinde yer almakta olan KAKS değer çarpılarak aynı şekilde sonucun elde edilmesi sağlanır.

Burada çıkmakta olan sonuca göre kişilerin bu arsa için yapmakta oldukları yapının net metrekaresi oryaya çıkarılmış bulunur. İnşasına başlanmakta olan bir yapının en iyi şekilde yapılması ve de bu alanın belirlenmesi adına hesaplamaların bilinmesi ve de değerlerin de buna göre hesaplanması önem arz eder.

TAKS ve KAKS Ne İşe Yarar?

Yapılmak istenen bir yapının inşasına başlanması ve de alanın en doğru şekilde belirlenmesine yönelik olarak en doğru ve profesyonel bir sonuç alınması için değerlerin hesaplanması her zaman avantaj sağlar. TAKS ve KAKS ne işe yarar? Yapılacak olan yapının özelliklerinin ve de alanın ne şekilde olması gerektiğinin anlaşılmasını sağlar.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eleven + 16 =