6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

ATV Motor Hakkında Bilmeniz Gerekenler

ATV Motor

ATV araçlar çeşitli amaçlar için kullanılırlar. Bu çok yönlü araçlar hakkında insanlar motor özelliklerini merak ediyor. ATV motorları hakkında bilmeniz gereken bazı önemli noktaları sizlerle bir araya getiriyoruz.

ATV motor alırken nelere dikkat etmek gerekir? ATV alırken de dikkat etmemiz gereken belirli noktalar bulunuyor. İlk olarak şehir içinde mi yoksa şehir dışında mı kullanmak istediğinize karar vermenizdir. Ayrıca aracın teknik detaylarını da incelemek gerekir.

ATV’lerin normal araçlara göre kullanımı farklılık gösterir. ATV kullanımında viraj alma, dönüşler gibi bazı temel özellikler normal araçlara göre değişiktir. ATV araçları ne kadar güçlü ise o kadar pahalıdır. Günlük hayatta çevremizde pek göremediğimiz bu araçlar merak konusudur. Peki, bu araçlar hangi özelliklere sahiptir.

ATV Araçların Özellikleri

ATC araçlarına ilk olarak 1960’lı yıllarda üretilmiştir. 1982 yılından sonra Suzuki firması tarafından günümüzdeki formuna kavuşmuştur. “All Terrain Vehicle” adının kısaltması olan ATV esas olarak off-road için tasarlanmıştır.

Dar ve zorlu yollarda sizleri istediğiniz yere ulaştırır. Gerek motoru gerek lastikleri gerekse süspansiyon yapısı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilir. Avustralya’da çobanlar tarafından kullanılan ATV modelleri daha sonra off-road için kullanılmıştır. Ayrıca safari turlarının olmazsa olmazları arasındadır.

Yollarda heyecan arayanlar ATV modellerinden yararlanıyor. Bu araç modellerinde lastikler düşük basınçlıdır. Dört bağımsız ve sert yapılı süspansiyonun bulunduğu ATV araçları genelde benzinlidir. Bunun yanında dizel modelleri de bulunmaktadır. 50cc ile 1000cc arasında değişen motor hacimleriyle kullanıcılara hizmet verir. 300cc’ ye kadar olan modeller daha çok şehir içi amacına hizmet eder. 300-500cc arası olanlar ise farklı arazilerde tercih edilebilir. 500cc’nin üstündeki modeller arazi koşullarında kullanılır. Motor hacmine göre araçların da fiyatları değişmektedir.

UTV Araçların Özellikleri

“SxS” adıyla bilinen UTV, “UTility Vehicle” temel olarak ATV araçlarla aynı amaca hizmet etse de aslında farklıdır. ATV araçlarına göre daha üst motor özelliklerine sahiptir. Üstü daha korunaklı olan bu ürünler taklaya karşı özel olarak koruma sağlar. ATV araçlarından farklı olarak direksiyon bulunur. Ayrıca yan yana insanlar oturabilir. Daha çok otomobile benzemektedir. Özellikle zorlu zeminlerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Eğlence ya da iş amaçlı tercih edilebilir. Bunun yanında kişiselleştirmeye müsaittir. Arazi koşullarında iş yapan ve engel tanımak istemeyenler bu araçları tercih edebilir. 150cc – 1000cc arasında motor hacmine sahip olan UTV’lerin fiyatları daha ekonomiktir. Motorunun büyüklüğüne göre fiyatlar yükselmektedir. Bununla beraber çiftliklerde römork çekmek, ağır yük taşımak gibi görevlerde de tercih edilir.

ATV Sürmek İçin Eğitim Gerekli Mi?

ATV kullanmak için eğitim almak gerekir. Uzmanlar ATV sürücülerinin kesinlikle güvenlik kursları almasını tavsiye etmektedir. ATV kullanabilmek için B1 sınıfı ehliyet gerekir. Ehliyetiniz olsa bile güvenliğiniz için mutlaka sürüş eğitimleri almanızı öneriyoruz.

İlk defa ATV motor kullanacak kişilerin alması gereken zorunlu eğitimler bulunur. Araç ve sürüşle alakalı teorik bilgileri öğrendikten sonra eğitim amaçlı parkurlarda pratik yapabilirsiniz.

ATV Motor Çeşitleri

ATV motorları genellikle iki ana tipte bulunur. Bu tipler iki zamanlı ve dört zamanlı motor seçenekleridir. İki zamanlı motorlar hafif, güçlü ve hızlıdır. Fakat dört zamanlı motorlara göre daha fazla bakım ister. Dört zamanlı motorlar ise genel olarak daha ağır, güvenilir ve yakıt verimlidir.

ATV Motor Bakımı

ATV motorlarının düzgün çalışmasını sağlamak için düzenli bakım gerekir. Bakım uygulamaları içerisinde motor yağının değiştirilmesi, hava filtresinin temizlenmesi ve soğutma sisteminin kontrol edilmesi gibi farklı işlemler olabilir. Düzgün bakım, motorun daha uzun süre çalışmasına yardımcı olacaktır.

ATV Motor Gücü

ATV motorları, genel olarak 50cc’den 1000cc’ye kadar farklı tasarımlarda üretilir. Motorun boyutu, genel olarak aracın gücünü ve hızını belirler. Daha büyük hacme motorlar genellikle daha güçlüdür. Fakat daha fazla yakıt tüketecektir. Ayrıca daha fazla bakım isteyecektir.

ATV Motor Güvenliği

ATV kullanırken güvenlik en önemli konular arasındadır. Bu durum özellikle motorun düzgün çalıştığından emin olmak için geçerli durumlardan bir tanesidir. Motorun aşırı ısınmasını önlemek için güvenlik asla elden bırakılmamalıdır. Yakıt sızıntılarını kontrol etmek ve düzgün frenleme sağlamak için motor güvenliğini asla unutmamalısınız. ATV motorları karmaşık ve güçlü makinelerdir. Doğru motoru seçmek aradığınız sürüş keyfini sizlere sunabilir. Motor bakımı ATV’nin verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

ATV Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ATV’ler çok dikkatli kullanılması gereken araçlardan bir tanesidir. ATV kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi dönüşlerde doğru virajı alabilmektir. Araştırmalara göre genel olarak kazalar sert viraj alınmasından kaynaklanıyor. ATV araçları ile keskin manevra yapmak ciddi problemlere neden olabilir. Bu yüzden doğru dönüş tekniği hakkında eğitim almanız gerekir.

ATV modelleri en çok tercih edilen araçlardan bir tanesidir. Şehir içi kullanımına son derece uygun olan bu araçları uygun fiyatlarla satışa çıkarılıyor. ATV araçları sahip oldukları motor hacimlerine göre farklı fiyatlarda bulunabilir. İhtiyaçlarınıza göre ATV araçlarına göz atarak doğru araç modellerini kullanabilirsiniz.

2023 ATV modelleri sahip oldukları özellikleri ile kullanıcıların tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyor. ATV araçları kullanım özellikleri ve motor gücü ile herkesin beğenisini kazanıyor. Sizde bu araç modelleriyle çok özel turlar yapabilirsiniz. ATV araçlarının özelliklerini belirleyen birçok konu bulunuyor. Her modelin sahip olduğu paketler kullanıcı isteklerine yanıt verebiliyor. İster normal gezi de isterseniz safari turlarında ATV araçlarından yararlanabilirsiniz. Günümüzde bu modeller en sevilen araçlar arasında yerini alıyor. Farklı motor seçenekleri ile sunulan bu araç tasarımları kişisel sürüş deneyimini çok daha farklı bir hale getiriyor.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

12 + 7 =