6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

Ev Kiraları Ne Zaman Düşecek?

Birevim İle Faizsiz Ev Sahibi Olma

Son zamanlarda ev kiraları hem de satılık konut fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ediyor. Bu durumda vatandaşlar ne ev alabiliyor ne de kiraya çıkabiliyor. Fiyatlarla yaşanan bu artışlardan sonra vatandaşlar kiralık ve satılık ev fiyatlarının ne zaman düşeceğini araştırmaya devam ediyorlar. Bu durumda ev kiraları ne zaman düşecek sorusu gündeme geliyor. Peki ev kiraları düşecek mi, ev kiraları ne zaman düşecek?

Emlak sektöründe yapılan araştırma sonuçlarına göre yıllık kira artış oranı geçen aya göre İstanbul’da 8,4 yüzde puan, Ankara’da 1,8 yüzde puan ve İzmir’de 6,8 yüzde puan yükseldi. Araştırma sonuçları özellikle İstanbul’da kira fiyatlarının ciddi oranda arttığını ortaya koyuyor. Bunun yanında üç büyük ilde hem satılık ilan sayısının hem de satılan konut sayısının da yükseldiği görüldü, fakat fiyatlardaki artış vatandaşları düşündürmeye başladı.

Emlak Fiyatları Neden Arttı?

Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de emlak fiyatlarının neden arttığı konusu. Yapılan araştırmalara göre ev fiyatlarının artmasında birinci neden olarak geçmiş yıllarda yapılan konut kredi kampanyaları gösteriliyor. Konutların çoğunun satılması, koronadan dolayı da yeni konut yapımlarının yavaşlaması süreci öncelikle kiraların ve ev fiyatlarının artmasına sebep oldu.

Ülkemize yaşanan yoğun göç dalgası nedeni ile kiralık evler hızla tükenirken müteahhitlerin yeni konut üretimini de nerdeyse durdurma noktasına getirmesi de ev fiyatlarının yükselmesinin diğer sebeplerinden. Bunların yanında kentsel dönüşüm projeleri nedeni ile yıkılan evlerde oturan kişilerin kiralık evlere çıkması ile de piyasada kiralık ev kıtlığı oluştu. Koronavirüs nedeniyle üniversitelerde yüz yüze eğitime geçilmesi ile öğrencilerin, koranavirüs yasaklarının kaldırılması ile yeni evlenen çiftlerin ev talepleri sektörde büyük bir arz talep dengesizliği meydana getirdi ve sonuç olarak hem satılık hem de kiralık ev fiyatları yükseldi.

Ev Kirası Hesaplama

Son birkaç yılda ev ve kira fiyatları hızlı bir şekilde yükselişe geçerken ev kirası hesaplama da gündeme bomba gibi düştü.

Kiracıların ev kirası hesaplama konusunda fiyat artışlarına yetişemez duruma geldi. Artan enflasyona yenik düşmek istemeyen ev sahipleri, kira sözleşmesi dolan kiracılara enflasyon üzerinden hesaplanan oranda artış yapmak zorunda kaldı.

Büyük şehirlere olan göçün hızla artmaya devam etmesi ve konut inşaatının buna cevap veremez hale gelmesi de kiraların artmasına sebep oldu.

Kira artışlarından kiracıyı korumak adına yasal düzenlemeler yapılmıştır. Belirtilen orandan fazla artış yapmak isteyen ev sahiplerine, kiracıların itiraz hakkı vardır.

Yasal olarak 2022 yılında çıkarılan kanun ile 1 Temmuz 2023’ye kadar yenilenecek kira kontratlarında zam oranı kiranın 1.25’ni geçemez denilmiştir.

Kira artışlarındaki ihmalleri bu kanun ile kontrol altına alınmıştır. Yeni ev kirası hesaplama mevcut%25 artışa göre şöyle hesaplanır.

  • Mevcut durumdaki kira bedeli ile 25’i çarpıp, çıkan sonucu 120’e böleceğiz.
  • Elde ettiğimiz tutar. Kira artış miktarını verir. Bu miktar ile mevcut kiranızı toplayarak yeni kiranızı öğrenmeniz mümkündür.
  • Yapılan bu kanun ile geçen yıla ait kira %25 ‘ten fazla ise geçersiz sayılmıştır.

Örneğin; kira artışı belirlemek için mevcut kiranız 6.000 TL olsun.

Yeni kiranızı bulmak için 6.000×25=150000

150000:100=1500 TL yeni artış oranınız

1500+6000=7500TL yeni ödeyeceğiniz kira bedeli

Ev Kiraları Hangi Ayda Düşüyor?

Mevsimler ve iklim şartları ev kiraları üzerinde etkilidir. Peki ev kiraları hangi ayda düşüyor, sorusunu merak edenler için ilkbahar ve tatil dönemi olan yaz aylarında kiralar artmaktadır.

Talep artınca kira fiyatları da artmaktadır. Yine okulların açılması da kira artışlarında etkilidir. Kış ayları ise kiralarda kolay kolay artış gözlenmektedir.

Ev kiralamak için kış aylarını tercih edebilirsiniz. Çünkü kış aylarında ev kiraları biraz daha düşmektedir. Kış aylarında kimse kolay kolay ev taşımak istemez hem de tayin dönemleri genel de yaz aylarında olmaktadır. Dolayısıyla yaz aylarında kira fiyatları artmaktadır.

Göç alan şehirlerde ise kiralarda pek düşüş yaşanmaz. Tatil beldelerinde kış dönemi kiralarda düşüş gözlenmektedir.

Ev Kiraları Nasıl Belirleniyor?

Değişen ekonomik koşullar ve hayat standartları kira belirlemede etkilidir. Lüks konutların bulunduğu ve elit kesimin oturduğu yerlerde kira fiyatları daha da farklı olmaktadır.

Ev kiraları belirlenirken birçok faktör ev kiralarını etkilemektedir. Bunlar başlıca şöyledir;

  • Evin konumu
  • Evin manzarası
  • Evin baktığı cephe
  • Evin; okul, AVM, kamu kurumlarına yakınlığı.
  • Evin konumunun merkeze yakınlığı

Gibi birçok etken ev kiraları üzerinde etkilidir.

Kısaca özetleyecek olursak; İmkanlara göre ev kira fiyatı belirlenebilir. Benzer değere sahip evlerinde birbirine göre kira fiyatı belirlenmektedir.

Bütün bunların yanı sıra şehirden şehre ev kira fiyatları değişmektedir. Evin eski ya da yeni olması da kira belirleme üzerinde etkilidir. Ayrıca yıllık enflasyon oranları da kira fiyatları üzerinde etkilidir.

Evin ulaşım olanakları da ev kiraları nasıl belirleniyor, sorusunun cevabı olmaktadır.

Ev Fiyatları Düşecek mi?

Yükselen ev fiyatlarının tekrar eski haline gelip gelmeyeceği de vatandaşlar tarafından merak edilen bir diğer konu. Sektör uzmanları ise vatandaşın konuta erişiminin sağlanması için devletin devreye girmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Sektör uzmanlarının değerlendirmelerine göre inşaat yapımında kullanılan malzemelerdeki fiyat istikrarının sağlanması ve genel inşaat maliyetinin optimum seviyede sabitlenmesi gerekiyor. Bu değerlendirmelere göre ev fiyatlarının düşmesinin yolu ekonominin düzenlenerek fiyatların erişilebilir seviyede olacak şekilde arzın genişletilmesi yani yeni projelerin acilen devreye girmesi. Uzmanlar inşaatın ana girdisi olan arsanın uygun maliyetle temini sonrasında konut fiyatlarının eski oranları yakalayabileceğini ifade ediyorlar.

Kredisiz Faizsiz Ev Sahibi Olabilirsiniz!

Konut fiyatları tırmanışa geçmiş olsa bile bütçenize uygun ödeme alternatifleri sayesinde ev sahibi olabilirsiniz. Birevim’in konut finansmanı planlarından faydalanarak kendi evinize çok uygun ödeme koşulları ile kavuşabilirsiniz. Birevim tasarruf finansı planları ile konut ihtiyaçlarınız için gereken finansmana çok daha kısa sürelerde ulaşırsınız. Birevim Konut Finansmanı tasarruf planları arasından ister Birlikte Konut Finansmanını isterseniz de Kişiye Özel Konut Finansmanını seçerek ev sahibi olma hayallerinize kavuşabilirsiniz.

Birevim tasarruf planlarından Birlikte Konut Finansmanı ile konut sahibi olma hayalinize koşullarınıza uygun tasarruf planı ve dahil olduğunuz tasarruf grubu ile ulaşırsınız. Bu planda finansman teslim tarihiniz, dahil olduğunuz tasarruf grubunuzun noter huzurunda yapılan sıra tespitiyle belirlenir. Bu şekilde hayallerinize birlikteliğin gücüyle daha erken kavuşursunuz. Diğer tasarruf planı olan Kişiye Özel Konut Finansmanı ile koşullarınıza uygun tasarruf planınız ile konut sahibi olabilirsiniz. Bu plan dahilinde taksit tutarınızı ve teslimat tarihinizi kendiniz belirleyebildiğiniz kişiye özel konut finansmanı ile bireysel tercihlerinizin getirdiği konforu yaşar, hayalinizdeki konuta kolaylıkla ulaşırsınız.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eighteen − 11 =