6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Araba Plakası Nasıl Değiştirilir?

Araba Plakası

Plaka, araçlara ait basit bir kimlik numarasıdır. Plaka ile araçlara ve araç sahiplerine dair tüm bilgiler ve hasar kaydı sorgulama işlemleri yapılmaktadır. Bu yüzden plaka değişimi yapmak isteyen kişiler,  “Plaka değiştirme nasıl yapılır?” diye araştırma yapmaktadır. Plaka değişimi, yalnızca yasal başvurular sonucunda gerçekleştirilmektedir. Plaka değişimi yapılırken takip edilmesi gereken birçok yasal zorunluluk bulunmaktadır.

Araba Plakası Değiştirme Süreci Nasıl İşler?

Plaka yenileme sürecinde notere başvurulmaktadır. Eğer alım/satım nedeniyle plaka yenilenecekse, noterde görevli olan kişinin yönelttiği soruya olumlu yanıt verilmesi yeterli olacaktır. Satış belgesinin düzenlenmesi ile yeni plaka numarası belirlenmektedir. Eski plaka noter tarafından teslim alındıktan sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu belge araç sahibine teslim edilmektedir.

Plaka değiştirme işlemine devam ederken noterden alınan belge ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya başvurmanız gerekir. Burada yapılacak yönlendirmeler ile plaka basım merkezine gidilerek yeni plaka alınmaktadır.

Kullanma ömrü dolan ya da bilgileri anlaşılmaz hale gelen plakaların yenilenmesi de noter tarafından gerçekleşmektedir.

Araba Plakası Değiştirmek için Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Araba plakası değişim işlemi yapabilmek için bazı belgelerin bulunması gerekir. Bu belgeler ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. C. kimlik numarası yazan nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı,
  2. Arabaya ait eski trafik belgeleri ve plaka,
  3. Güncel tarihe ait olan zorunlu trafik sigortası,
  4. Noter satışına dair belge ya da geçici tescil belgesi,
  5. İkamet adresine yakın olan şoförler odasından alınan nakil dosyası,
  6. MTV borcunun ödendiğine dair makbuz.

Hangi Durumlarda Araba Plakası Değiştirilir?

Plaka değişimi çoğunlukla satış nedeni ile yapılmaktadır. Bu nedenle satış yapan birçok kişi “Araba plakası değiştirme nasıl yapılır?” sorusunun cevabını birçok yerden duymaktadır. Eskiden satış sonrasında aracın kullanılacağı yere göre plaka yenilemesi zorunluyken günümüzde bu işlem ruhsat sahibinin kararına bırakılmıştır. Uzun süreli kullanımlar ya da kaza sonrasında da plakalar tanınmayacak hale gelebilir ve bu durumda plakanın değiştirilmesi gerekebilir.

Plakaların yasal mevzuattaki değişiklikler nedeniyle de değiştirilmesi gerekir. Bu tür bir değişiklik zorunlu hale geldiği zaman, uyulması gereken kurallar resmi makamlarca çeşitli iletişim kanalları ile duyurulur. Yapılan duyurular ardından araç sahiplerine plakalarını yasal mevzuata uygun şekle getirebilmesi için zaman tanınır. Hatalı montaj ya da basım nedeniyle araçta takılı olan plakaların yenileri ile değiştirilmesi zorunludur. Söz konusu olan bu plakalar ile ilgili şu şekilde bir sıralama yapabiliriz;

  1. Avrupa Press Plaka şeklinde olan plakalar,
  2. Folyo ya da cam gibi malzemeler ile kaplanan plakalar,
  3. Üzerinde boya kalıntısı ya da boya bulunan plakalar,
  4. Kenar çizgisi kesilen ya da şekli şekli değiştirilen plakalar,
  5. Kare ya da standart dışı ölçülerde basılan plakalar,
  6. Montaj sırasında kullanılan çivi ya da vidalar nedeni ile bilgileri okunmayacak hale gelen plakalar.

Araba Plakası Değiştirme Şartları Nelerdir?

  1. el araç alan birçok kişi araba plakası değiştirme ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Bu şekilde plaka değiştirmek isteyen kişilerin karşılaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;
  2. El araç almak ya da ikametgah değiştirmek,
  3. Plaka değiştirme başvurusunun araç sahibi tarafından yapılması,
  4. Aracın geçmiş zamana ait herhangi bir borç ya da rehininin bulunmaması,
  5. Aracın tüm muayenelerden geçmiş olması,

Plaka değiştirmenize engel olabilecek iki durum bulunmaktadır. Bu durumlar, araç muayenesinin yaptırılmamış olması ya da aracın geriye dönük borcunun olmasıdır. Böyle durumlarda siz plaka değiştirme başvurusunda bulunsanız bile başvurunuz askıya alınır ve bu işlemler tamamlanana kadar yeni basım belgesi almanız engellenmektedir.

Araba Plakası Değiştirme Zorunlu mu?

Araç plakası değiştirmek için yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır. Yeni taşındığınız şehirlerde de diğer şehirlerin plakalarını kullanabilirsiniz. Birçok sürücü araba satın aldıktan sonra plakasını değiştirmemektedir. Çünkü bu kanunen zorunlu değildir. Ancak araba hırsızlığı ya da resmi işlem durumunda ikamet adresine göre plakanın değiştirilmesi gerekir. Plaka değiştirme işlemi oldukça basit prosedürler içerdiği için çoğu kişi zorunlu olmamasına rağmen bu işlemi yapmaktadır ve yaşadığı şehrin plakasını almaktadır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Bilgi BankasıBirevim

Ters Dubleks Ev Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Hızlı Ev Satma Yolları Nelerdir?

Bilgi BankasıBirevim

Ankara’nın Taşınmak İçin En Uygun Semtleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

17 − seven =