6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi Bankası

ECO Mod Nedir? ECO Mod Nasıl Çalışır?

ECO Mod Nasıl Çalışır?

Araç sürücülerinin merak ettiği sorulardan biride ECO mod nedir? Birçok modern arabada aracın yakıt harcamasının ekonomik şekilde olması içi ECO mod ayarı bulunmaktadır. Araç bu modda iken motor çıkış gücü düşer. Bu sayede eskisi kadar sıkı çalışmaz ve gaz pedallarından daha az tepki alınır. Gücün azalması ile araba daha yavaş hızlanmaya başlar. ECO modun en büyük faydalarından biri ise daha az gaz kullanılmasını ve daha az emisyon oluşturması bulunmaktadır. Bu mod, rahat bir tempoda sürülürken kullanılmaktadır.

ECO Mod Nasıl Çalışır?

Araç sahiplerinin merak ettiği sorulardan bir diğeri de ECO mod nasıl çalışır? ECO mod ile uzun bir yolculuğa çıktığınızda ve gaza yüklendiğinizde durumlar normal moddaki gibi ani bir artış göstermemektedir. Araba, ekonomik modun izin verdiği kadar hız sağlayacaktır. Neredeyse tüm araçlar yakıt, hava ve diğer önemli sistemler ile hassas ayarlar yaparak çalışmaktadır. Bu ayarlarda hiçbir yan etki olmadan yalnızca ekolojik bir sürüş olur ve yakıt tüketimi gerçekleşir.

Bazı araçlarda verimliliğin daha çok arttırılması için bu mod ile diğer sistemlerde de değişiklik yapılmaktadır. Bu değişiklikler ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Klima kompresöründe kullanım azalır,
  2. Otomatik araçlarda aracın alt vitese geçmesi engellenir,
  3. Koltuk ısıtıcıları ve soğutma sistemleri için kullanılan enerji azalır,
  4. Araç yavaşladığında yakıt dağılımı durur.

ECO Mod Ne İşe Yarar?

Araç kullanıcıları arasında en çok merak edilen sorulardan bir diğeri de ECO mod ne işe yarar? ECO mod, geniş bir tanım ile ekonomik mod demektir ve sürüş sırasında ike aracın yakıt kullanma ekonomisini iyileştirir. Direksiyonun yanında bulunan düğme ile aracınızın ECO modunu kolay bir şekilde aktif edebilirsiniz. ECO modunun bazı hibrit arabalarda bulunan Ev modundan farklı olduğunu bilmelisiniz. ECO modundayken araç yakıt kullanmaya devam etmektedir. EV modunda ise araç benzin deposundan herhangi bir enerji almamaktadır ve bunun yerine sadece elektrikli araba aküsü çalışır.

Bu mod devreye girdiğinde aracın gaz kelebeği daha az tepki vermektedir. Gaz kelebeği daha az tepki vermeye başladığında motor eskisi kadar sıkı çalışmaz ve normalde hızlandığınız kadar hızlanamazsınız. Bu mod ile genel olarak araç yavaşlatılmaz ancak hızlanma yavaşlatılır. Yapılacak olan şey bu mod açıkken aracınızı rahat bir tempoda sürmenizdir. Gaz ve fren pedallarına çok sık basmamalısınız. Bu mod hıza etki etmesinin yanı sıra klima çıkışlarını düşürebilir ve iç aydınlatmanın kısılmasına neden olabilir.

ECO Mod Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

ECO mod kullanmanın avantajları, özellikle araç sürücülerinin dikkatini çekmektedir. Bu modun sağladığı avantajlar ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Yakıt ekonomisindeki elektrik çok fazla olmasa da bu modu doğru kullandığınız zaman aracınız daha az gaz alacaktır ve sizde litre başına daha fazla kilometre yapabilirsiniz. Uzun yolculuklarda bu modu kullanarak yakıt ekonomisi yapabilirsiniz.
  2. Bu mod ile yakıt tüketiminizdeki azalma, aracınızın havaya daha az zehirli kimyasal salmasını sağlayacaktır. Bu şekilde hava kirliliğine engel olabilirsiniz.
  3. Aracın aküsüne ve motoruna daha az baskı olur. ECO modu açtığınızda motor eskisi kadar güçlü bir şekilde çalışmaz ve bu şekilde aracın aküsüne eskisi kadar yük binmez.
  4. Bu mod ilr benzin deponuzunu eskisi kadar sık şekilde doldurmanıza gerek kalmayacaktır. Bu şekilde tasarruf yapabilirsiniz.

ECO Mod Ne Zaman Kullanılır?

Araç sahiplerinin merak ettiği sorulardan biride ECO mod ne zaman kullanılır? Bu modu kullanmanız için en ideal zaman, aracınızı daha yavaş bir hızda kullandığınız zamandır. Aracınızı yavaş bir şekilde sürdüğünüz ortamlarda bu modu kullanabilirsiniz. Şehir içerisinde küçük işler ile uğraşırken, oğun bir trafikte beklerken ya da hız sınırlarının genellikle düşük olduğu sokaklardan geçerken yakıttan tasarruf etmek için bu modu kullanabilirsiniz.

Bu mod arabanın tepki süresini arttırdığı için hızlanacağınız zaman onu kapatmanız gerekir. Otomotiv uzmanlarda otoyolda, zorlu yollarda, trafiğe girerken ya da kötü hava koşullarında ECO modunun kullanılmasını önermemektedir. Bu modun diğer özelliklerinde biride aracın daha az vites değiştirmesine neden olmasıdır. Bu nedenle hızlı sürüşler ve yokuş yukarı sürüşlerde vitesin düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bu gibi yerlerde bu mod kullanılmamalıdır. Ayrıca çoğu kişi klima açıkken çok verimli çalışmadığı için bunlatıcı günlerde ECO modunu kapatmaktadır.

ECO Modun Sürücü Üzerindeki Etkisi

ECO mod’un süreci üzerindeki etkisi genellikle iyi yönlüdür ve fark edilecek bir düzeydedir. Ancak bu etki, sürücülerin beklentisine ve sürüş tarzına göre değişiklik göstermektedir. Bu mod, arabanın motor yönetimini ve yakıt tüketimini en aza indirmektedir. ECO mod, motor gücünü ve hızlanma tepkisini sınırlamaktadır. Sonuç olarak sürüş daha yavaş olmaktadır.

Bunun yanı sıra bazı sürücüler ECO mod kullanma taraftarı değildir. Hızlanmayı ve daha dinamik sürmeyi sevene kişiler için ECO mod ihtiyaçları karşılamayacaktır.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

2024 Yılında Türkiye'de Konut Kiraları

Bilgi BankasıBirevim

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak Mı?

Bilgi BankasıBirevim

Konut Fiyatları Ne Olacak, Düşecek Mi?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Fiyatları Ne Olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

nineteen − 5 =