6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Bilgi BankasıBirevim

Hackback Araba Modelleri Ve Özellikleri

Hatchback araba

Station Wagon, Sedan ve Hatchback gibi araç kavramları araç satın almayı düşünen kişilerin önüne sık sık çıkar. Özellikle hatchbak arabalara dair birçok detay merak edilir. Hatchback araba nedir, hangi hatchbak araba modellerini satın almak gerekir gibi soruların cevaplarını bularak, en iyi modeli tercih edebilirsiniz.

Hatchback Araba Nedir?

Hatchback araba, bagaj kapağı ile arka camın birleşik konumda olduğu ve tamamen açılabilir şekilde olan, arka koltukları yatan ve aynı zamanda bagaj uzantısının bulunmadığı araçlardır. Piyasadaki en popüler hatchback araçlar Ford Focus ve Volkswagen Golf gibi sıklıkla tercih edilen modellerdir. Bagaj yapısı nedeniyle üç kapılı ya da beş kapılı araçlar olarak da adlandırılır.

Özellikle kaplanmış olduğu alana göre daha çok iç hacmine sahip olan bu araçlarda bagaj yapıları hem uzun hem de dardır. İçeride oluşan ekstra hacime bağlı olarak bagajın daha küçük olması söz konusu olabilir. Öyle ki LPG işlemi yapılmış olan hatchback araçların büyük bir bölümü çok küçük bagaja sahip olduğu kullanan kişiler tarafından dile getirilen bir önemli bir durumdur. Bagaj hacmi durumu daha çok bahsedildiği şekilde olsa da bazı modellerde 414 lt gibi değerlere çıkabilen barajlarda mevcuttur. Hatchback araç bagajları hacim aralığı doğrultusunda mikro, küçük, orta ve büyük bagaj şeklinde sınıflara ayrılmıştır.

Hatchback Arabaların Fiyatı Neden Yüksek?

Hatchback arabalar fiyat olarak biraz daha pahalıdır fikri çoğu kişi de hakim olsa da belli başlı hususlarda yanlış bir izlenim oluşturabilir. İlk başta şunu ifade etmek gerekir; aynı donanım özelliklerine sahip sedan ve hatchback iki araba modeli aşağı yukarı aynı fiyatlardan satışa sunulur. Piyasada yer alan Hatchback araç modelleri daha pahalıdır düşüncesinin temel nedeni giriş seviye HB araç modellerinin sedan araçlara kıyasla daha çok donanım paketine sahip olmasıdır. Yapılarından dolayı özel kullanım amacı ile tasarlanmış HB araçlar, kullanıcılar için daha çok özellik ve iç donanım ile sunulur.

Aynı markadan satışa sunulan sedan kasalarda ise donanım olarak daha eksik bir model ortaya koyulup daha ekonomik fiyatlar teklif edilir. Kısacası aynı özelliklere sahip sedan ve hatchback araç modellerinde genel olarak fiyat farkı çok azdır ya da bulunmaz. Sektörde deneyimli olan kişilerin birçoğunun görüşü bu algının ortaya çıkmasında ki sebebin sedan araçların filo şeklinde satılabilir olmasıdır. Bu durumdan dolayı maliyetin azalması için araç donanımında eksiltme yapılarak daha alt sınıf yani daha ekonomik bir araç ortaya konur.

Hatchback Araba Modellerinin Diğer Modellerden Farkı Nedir?

Hatchback arabalar, sedan araba gibi farklı modellerle kıyaslandığı zaman bagaj genişliği ile ön plana çıkar. Bazı modellerde arka koltuklar tamamen yatabilir özelliğe sahiptir. Bu şekilde hatchback arabalar diğer araçlara göre eşya taşımak ve kalabalık bir şekilde yolculuk yapmak konusunda daha çok imkan sağlar.

Araç boyları olarak yine sedan modellere göre biraz daha kısadır. Kompact ve küçük araçlar olduğu için daha çok metropol şehir trafiğinde sürücülere pratiklik sağlar. Bu pratikliklerin başında şüphesiz ki park etme işlemi gelir. Genel olarak hatchback modellerin Avrupa ülkelerinde daha fazla talep görmesinin en önemli sebebi de budur. Hatchback modeller yakıt tasarrufu konusunda da son derece avantajlıdır. Bu da onu ekonomik bakımdan daha cazip hale getirir. Sedan arabalar her ne kadar ağırlığı nedeniyle yol tutuşunda avantaja sahip olsa da hatchback modellerin virajlı yollarda ortaya çıkan performansı çok daha iyidir.

Hatchback Araba Modellerini Kimler Daha Çok Tercih Eder?

  • Bagaj genişliğinden dolayı çocuklu ailelerin ve hayvan dostu olanların ilk tercihi hatchback araba modelleri olur.
  • Sportif görüntüsü ve modern olmaları sayesinde hatchback modeller genç yaş grubu ve kadınlar tarafından daha çok sevilir.
  • Kısa ve kullanışlı bir araç olduğu için, diğer otomobillere göre daha çok manevra yeteneğine sahiptir. Bundan dolayı çok daha kolay park edilebilir. Bu da hatchback modelleri, şehirlerde hayatını sürdüren tüm yaş grubundan sürücünün ilk tercihi haline getirir.
  • Yakıt tasarrufu olduğu için yine her kesimden sürücünün beğendiği modeller arasındadır.
  • Hatchback’lere talebin her geçen gün artış göstermesi kuşkusuz ki satış açısından da kolaylık sağlar. Bu da ileriye yatırım yapmak isteyenler için hatchback modellerini öne çıkarır.

En Çok Tercih Edilen Hatchback Araç Modelleri Nelerdir?

Her araç modeli çapında kullanıcılar açısından bazı avantajlar sunar. Bu doğrultuda gösterilen avantaj ne kadar çok ise aracın tercih edilme oranı da o kadar yüksek olur. Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından elde edilen veriler ile hangi hatchback araba modelleri daha çok tercih ediliyor inceleyip, ona göre karar verebilirsiniz.

Renault Clio

Türkiye’de üretilmesinden dolayı  muadillerine kıyasla daha ekonomik fiyat seçenekleri ile satılan Renault Clio, bakımı da son derece kolay bir araçtır. Bir arızası olduğu zaman diğer araçlara göre daha az maliyetler ile işin içinden çıkılması ve belli bir kalitenin üstünde konfora sahip olması hatchback araçlar arasında öne çıkmasını sağlar.

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo kaliteli olmasının yanı sıra uygun fiyatlı olması ile birlikte en çok tercih edilen hatchback modelleri arasında yer alır. Şehir içinde park bakımından da sorun oluşturmaması, yakıt tüketiminin benzer modellere oranla düşük olması gibi çoğu sebep aracı ilk tercih edilenler arasına koyar.

Hyundai i20

Japon araçların sağlamış olduğu kaliteli çekiş gücü ve konforun tam olarak karşılık bulduğu en çok tercih edilen Hatchback araba modelleri arasında yer alan i20 satışlarının üst sıralarda olması ile ortaya konuyor. Donanım açısından muadillerine kıyasla bir hayli öne çıkan araç fiyat bakımından da herkese hitap edecek şekilde kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Fiat Egea

Ülkemizdeki Hatchback araç markaları arasında en çok satışa sahip marka Fiat’ken, ünlü Egea modelinden bahsetmeden olmaz. Araç fiyatları ve yakıt tüketimi açısından direkt olarak tüketicilere ulaşmayı başaran Egea araçları günün her saati bir yerlerde karşınıza çıkabilir.

Toyota Corolla

Aynı Fiat gibi Toyoto da ülkemizde çoğunlukla tercih edilen bir markadır. Ciddi sayıda araç kullanıcısı, gürültü olmadan, yakıt tasarruflu ve çoğunlukla arızalanmayan yapısı ile Toyota Corolla araçları tercih etmektedir. Özellikle ikinci el piyasasında bu modelin sıkça el değiştirdiğini ve ilgi gördüğünü de unutmamak gerekir.

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

MTV Nedir, MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bilgi BankasıBirevim

Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır? Web Tapu Randevusu

Bilgi BankasıBirevim

En İyi C Segmenti Araçlar

Bilgi BankasıBirevim

Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 × 3 =